>

novosti logo

Kronika Kronika

Obnova škole u Dugoj Rijeci

Zgrada škole, na kojoj je nedavno dovršena rekonstrukcija cjelokupnog krovišta, među najstarijima je na području Koprivničko-križevačke županije, spominje se još od 1848.

Mještani Duge Rijeke kod Koprivnice, ove godine mogu itekako biti zadovoljni radom Općine Rasinja. Pored izgrađenog seoskog vodovoda, na red je došla školska zgrada. Prije nekoliko dana, uoči velikog seoskog praznika Sv. Trojice, na njoj je dovršena rekonstrukcija cjelokupnog krovišta. Vrijednost radova je 80.000 kuna, izvela ih je tvrtka ‘Graditeljstvo Vrabelj’, a potrebna sredstva osigurala je rasinjska općina.

Zgrada škole u Dugoj Rijeci, među najstarijima je na području Koprivničko-križevačke županije - prva škola spominje se još 1848. godine. Široj javnosti dugorječanska škola poznata je kao mjesto u kojemu je neko vrijeme kao učiteljica radila i Bela Krleža, žena znamenitog hrvatskog književnika Miroslava Krleže. Jednom prilikom, Krleža je sa 5 hiljada ondašnjih dinara financirao nabavku knjiga za dugoriječansku školu. Radove na školi, među ostalima, komentirao je velikopoganački paroh Branislav Todorović.

- Tesarski i limarski radovi su gotovi. Zahvaljujemo se Općini Rasinja i njenom načelniku Danimiru Kolmanu koji je obezbijedio sredstva da se izvedu pomenuti radovi na krovištu škole. Ako Bog da, uskoro će se pristupiti i zamjeni stolarije u školi koja će i dalje da služi dobrobit svih ljudi dobre volje. Hvala Bogu i dobrim ljudima koji žele pomoći obnovi - rekao je Todorović.

Zahvaljujući Općini Rasinja, Crkva Svete Trojice u Dugoj Rijeci je dobila vrijednu kućicu za paljenje svijeće. Na toj pomoći Općine Rasinja, veliku zahvalnost izrazio je velikopoganački paroh.

- Hram Svete Trojice u Dugoj Rijeci dobio je kućicu za paljenje svijeća te će svijeće, za vrijeme bogosluženja, da gore u njoj. Ovom prilikom se zahvaljujem Općini Rasinja na financiranje iste, kao i njenom načelniku gospodinu Kolmanu koji nas u svakom trenutku podržava u svemu što radimo na korist svih nas. - istaknuo je paroh Todorović.

Načelnik Općine Rasinja Kolman, pomoć crkvi u Dugoj Rijeci, predstavio je kao obavezu svoje općine te naglasio kako se tim činom doprinosi boljim srpsko-hrvatskim odnosima. Dodao je još kako će općina u budućnosti uvijek pomagati ostvarenju svih projekata od društvenog značaja.

1/1