>

novosti logo

Kronika Kronika

U Saboru za radničku dnevnicu

Duga Rijeka po dobrome pamti negdašnjeg sumještanina: Život i rad Milana Crljenice iz Duge Rijeke svjedoče o drugačijem poimanju politike

Duga Rijeka kod Koprivnice poznata je po Milanu Crljenici (1931 – 2001), priznatom prigorskom poljoprivredniku, dugogodišnjem političaru i zastupniku Sabora Socijalističke republike Hrvatske. Crljenica je rođen prije Drugog svjetskog rata u Dugoj Rijeci gdje se školovao i kasnije radio kao uspješan poljoprivrednik. Tokom Drugog svjetskog rata, njegova porodica dijelila je sudbinu mnogih stradalnika: jedan dio članova je ubijen, dio protjeran u Srbiju, a kuća i imanje bili su uništeni.

Početkom 60-tih aktivirao se u lokalnom javnom životu. Iz tog vremena, kao mlad član SKH SKJ, postao je poznat po djelovanju u Skupštini Općine Koprivnica. Najprije je obnašao dužnost člana općinskog Savjeta za poljoprivredu i šumarstvo, a nakon toga aktivan je bio u Komisiji za društveni nadzor. U stočarstvu i ratarstvu uvodio je moderan pristup radu. Posebno je poštovan zbog poticanja na korištenje suvremene mehanizacije, upotrebe novih sorti žitarica te uzgoja kvalitetnih sorti goveda. Za svoje zasluge na području poljoprivrede dobio je 70-tih i 80-tih godina niz priznanja.

- Bio je aktivan od svoje rane mladosti; izuzetno svestran čovjek koga su mnoge stvari zanimale, od poljoprivrede, politike do raznih nauka. Bio je također novativan, što je možda malo poznato. Često bi radio na izumima kojima bi poboljšavao strojeve. Društvena korist bili mu je na prvom mjestu. Zaslužan je za brojna dostignuća u selu. Bez njega Duga Rijeka ne bi dobila asfaltiranu cestu i struju. Ljudi su ga voljeli i bio je poštovan. Djelovao je u Mjesnoj zajednici pa Općini Koprivnica, a nakon toga i u Saboru. Posebno je bio cijenjen u lokalnim firmama – kaže Dragica Crljenica, Milanova kći.

Još čuva njegove brojne diplome, priznanja i nagrade za više od 40 godina rada. Ponosna je na njega, jer puno je učinio za svoj kraj i ljude u njemu. Crljenica je dobio i priznanje od tvrtke Podravke, danas vodeće hrvatske prehrambene tvrtke. Za rad u Saboru nije dobivao plaću već običnu radničku dnevnicu, kao predstavnik u Vijeću udruženog rada.

- U Saboru je bio predstavnik koprivničke Podravke. Bio je delegat koji je zastupao interese tvrtke i njihovih zaposlenika. U novinama ‘Glas Podravine’ i danas se u arhivi mogu pronaći njegovi intervjui i komentari – navodi Dragica. U Dugoj Rijeci ostao je upamćen kao dosljedni antifašist i socijalist koji svoja slobodarska i napredna uvjerenja nije promijenio ni tokom mračnih devedesetih.

1/3