>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Od cjevovoda do vodovoda

Održan sastanak Ministarstvu zaštite okoliša i fondova EU oko problema opskrbe vodom naselja Trojvrh u općini Josipdol: Nelegalni cjevovod trebao bi biti zamijenjen pravim, novoizgrađenim vodovodom

U Ministarstvu zaštite okoliša i fondova Evropske Unije Republike Hrvatske kod državnog tajnika Mile Horvata, prošlog tjedna održan je sastanak oko rješavanja problema vododopskrbe u naselju Trojvrh u općini Josipdol i naselja Vojnovac u općini Plaški. Iz Karlovačke županije sastanku su prisustvovali načelnik općine Josipol Zlatko Mihaljević (HDZ), zamjenik načelnika općine Plaški Ivan Šego (HDZ) i zamjenik župana Karlovačke županije Mirko Martinović (SDSS), koji je organizirao sastanak.

Načelnik Mihaljević i dožupan Martinović su upoznali državnog tajnika o problematici vezanoj za projekt vodovoda. Stanovnici naselja Trojvrh, u kojem živi pretežno stanovništvo srpske nacionalnosti, su tokom 70-ih godina prošlog stoljeća vlastitim sredstvima izgradili lokalni vodovod koji se proteže kroz Trojvrh u općini Josipdol i Vojnovac u općini Plaški.

- Postojeća opskrba vodom funkcionira kao nelegalni cjevovod zbog nepostojanja bilo kakve dokumentacije. Sadašnji cjevovod opskrbljuje 70-tak domaćinstava i znači opstanak za ovo stanovništvo. Cjevovod održava Općina Josipdol koja otklanja kvarove te plaća struju utrošenu za pumpe, a za potrebe zdravstvene ispravnosti vode Općina je izgradila klorinator. U ljetnim periodima kad izvorište presuši, vatrogasci iz Josipdola cisternama dovoze pitku vodu u izgrađenu vodospremu - naveo je dožupan Martinović.

Načelnik Mihaljević vidi rješenje u izgradnji opskrbnog vanjskog vodovoda u dužini od oko 7.000 metara. Osim izgradnje vodovoda trebalo bi izvršiti rekonstrukciju pumpne stanice Cerovnik te izgraditi pumpnu stanicu i vodospremu Trojvrh. Planirana ukupna vrijednost radova je oko 14 miliona kuna. Nakon rekonstrukcije i izgradnje, vodovod bi prešao u nadležnost tvrtke Vododvod i kanalizacija Grada Ogulina.

Prošle godine općina Josipdol se prijavila za sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova Evropske unije na Program za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina, iz kojeg je dobiveno 200.000. kuna te je izrađena projektna dokumentacija. Ovih dana se očekuje i građevinska dozvola.

- Državni tajnik Mile Horvat je obećao da će, kao i do sada, pomoći koliko je god u njegovoj moći da se iznađu sredstva za izgradnju ovog vodovoda iz nacionalnih ili evropskih fondova. Dogovoreni su prvi koraci u rješavanju ovog projekta - zaključuje dožupan Martinović.

1/1