Novosti

Politika

Partizanske mošti

Pod izgovorom uređenja mjesta, načelnik Josipdola Zlatko Mihaljević (HDZ) krenuo je u akciju uklanjanja spomenika posvećenog antifašističkoj borbi i žrtvama fašističkog terora. Iz centra mjesta seli ga na pravoslavno groblje

Mxpbgsu6q23nbt44xc03xqlikte

NOB spomenik u Josipdolu (foto ogportal.com)

Aktualnom i vrlo opasnom revizionističkom trendu nije odoljela ni Općina Josipdol nedaleko Ogulina. Pod izgovorom uređenja mjesta, načelnik Josipdola Zlatko Mihaljević (HDZ) krenuo je u akciju uklanjanja spomenika posvećenog antifašističkoj borbi i žrtvama fašističkog terora, tvrdeći da se ‘ne radi o uklanjanju i rušenju spomenika nego o njegovoj obnovi i o njegovom izmještanju iz centra mjesta na novu lokaciju’. Nova lokacija trebala bi biti – pravoslavno groblje. Jer kako je načelnik svojim priručnim nacionalnim detektorom pažljivo izbrojao, 99 posto žrtava čija su imena ispisana na spomeniku spada u pravoslavno stanovništvo. I tako je Mihaljević antifašizam pripisao samo njima, iskazujući dobru volju time što će spomenik završiti, eto, na groblju, a ne recimo na nekom smetlištu. Ujedno je partizanske borce posthumno vjerski razvrstao, iako su se oni borili upravo protiv toga.

Nije zaboravio istaknuti ni da je josipdolski spomenik antifašizmu ‘u Domovinskom ratu pretrpio oštećenja’ te se zabrinuo da u takvom ‘derutnom stanju ne odaje počast ni žrtvama, niti je to slika koju turisti moraju vidjeti u Josipdolu, što se zbog estetike kosi s planovima uređenja centra mjesta’. No zašto je i kako spomenik bio devastiran još devedesetih, je li tko kažnjen zbog toga i zašto do sada već nije obnovljen, to su pitanja koja načelnika ne diraju.

Kako HDZ na mjestu antifašističkog spomenika planira graditi šetnicu i informativni trg, građani Josipdola mogli bi šetati po kosturnici koja se, po tumačenjima antifašista i konzervatora, nalazi ispod sadašnjeg spomenika. Naravno, načelnik Mihaljević to osporava tvrdeći da o tome ne postoje nikakvi dokazi.

Dok je već napravljen probni iskop kako bi se utvrdila dubina temelja spomenika i postojanje posmrtnih ostataka, dotle predstavnici Udruge antifašista grada Ogulina čekaju da se desi čudo. Predsjednik Udruge antifašista Marko Turkalj na upit Novosti kaže da ‘čekaju neke odgovore, da vide skice’ jer, kako dodaje, ‘neke stvari još nisu sazrele’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više