>

novosti logo

Društvo Društvo

Ideološko bageriranje

Ministarstvo kulture – Konzervatorski odjel u Karlovcu dao je odobrenje za premještanje spomenika partizanima i žrtvama fašizma, prema ideji načelnika, iz centra Josipdola na – pravoslavno groblje

Ministarstvo kulture – Konzervatorski odjel u Karlovcu dao je odobrenje za premještanje antifašističkog spomenika iz centra Josipdola na pravoslavno groblje. Navode da spomenik ne spada u zaštićeno kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH.

‘Iako spomenik nije zaštićeno kulturno dobro, te za radove na njemu nije potrebno ishoditi Posebne uvjete, odnosno Prethodno odobrenje, nadležni konzervatorski odjel je na traženje Općine Josipdol izdao mišljenje prema kojem je spomenik moguće premjestiti na pravoslavno groblje, uz poštivanje odredbi Urbanističkog plana uređenja naselja Josipdol, a prema kojima je premještanje uvjetovano rekonstrukcijom križanja cesta. Premještanja spomenika načelno su moguća u situacijama kada je dislokacija potrebna za osiguravanje kvalitetnijih uvjeta čuvanja spomenika i njihove ispravne prezentacije, kao i zbog urbanističkih razloga, pri čemu je obavezno ishođenje mjerodavnih mišljenja i dozvola javnopravnih tijela’, piše u odgovoru Ministarstva kulture upućenom Novostima.

Svoju staru ideju o preseljenju spomenika žrtvama fašističkog terora na nedaleko pravoslavno groblje načelnik Općine Josipdol Zlatko Mihaljević (HDZ) napokon je uspio ostvariti početkom oktobra. Ploče s imenima žrtava imaju rupe od metaka, dok je jedna napukla i nedostaje dio mramora. U originalu je uz spomenik bila bista narodnog heroja Rajka Trbovića iz Drežnice (1921. – 1942.). Upravo je oštećenje bilo navodni razlog za preseljenje, jer da takvo obilježje nagrđuje centar mjesta i ometa rekonstrukciju križanja.

Trenutno se radi na uređenju novog okoliša spomenika. Općina će, kako neslužbeno saznajemo, financirati postavljanje novih mramornih ploča s imenima žrtava. S obzirom na to da je među 247 imena na spomeniku 80 pripadnika hrvatskog naroda, osim mještana Josipdola protiv preseljenja su bili i Katolička crkva i župnik, no načelnik je ostao pri svome. Koliko je poznato, ni antifašisti nisu previše protestirali protiv premještanja spomenika.

Svojevremeno je bivši karlovački gradonačelnik i sadašnji župan Damir Jelić naumio iz centra grada preseliti preostali postament miniranog Spomenika borcima i žrtvama fašističkog terora, autora Vanje Radauša, ali je ideja naišla na veliko protivljenje građana. Spomenik je na desetu godišnjicu oslobođenja Karlovca, 6. maja 1955., otkrio Josip Broz Tito.

Sjećamo se također devastacije pola parka u kojem se nalazi spomenik antifašističkoj borbi i borcima u centru Vojnića, a koji spada u zaštićenu cjelinu spomen-područja Petrova gora. Tamo je na ideju načelnika Nebojše Andrića (HDZ) postavljen spomenik kralju Petru Svačiću za kojega nije sa sigurnošću utvrđeno gdje je poginuo. Tko će sljedeći doći na ideju dislokacije nekog od preostalih antifašističkih spomenika?

1/1