>

novosti logo

Od oranice do izvrsnosti

Objavom popisa 11 zainteresiranih tvrtki za preuzimanje nekretnina u kompleksu Vjesnikova nebodera, Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) krajem prošlog mjeseca najavio je posljednji čin komadanja Vjesnika, nekada najvećeg novinsko-izdavačkog diva jugoistočne Europe. Sada je Vjesnik sveden samo na tiskaru u državnom vlasništvu koja preživljava tiskajući izdanja EPH-a i ujedno servisira kompaniju posrnulog medijskog tajkuna Ninoslava Pavića dok on traži spas u predstečajnoj nagodbi.

Interes za nekretnine koje su bile u vlasništvu tiskare – Vjesnika d.d., a koje su na temelju prošlogodišnjeg ugovora s potpisom Slavka Linića za 35,8 milijuna kuna prešle u državno vlasništvo, prvi put su iskazali i ozbiljni igrači koji bi, kako DUUDI-ju navode, državnu imovinu napokon priveli svrsi. Konkretno, za 17.248 četvornih metara na pet katova Vjesnikova nebodera, u zgradi press centra i ostalim objektima u sjeni Vjesnikova nebodera, svoje su ponude poslali i AR Group Istanbul Turska, investitor u hotelske lance zainteresiran za poslovno-trgovački centar, kao i Rubin Open Investment Group koji planira osnivanje 'poslovnog centra izvrsnosti'.

No ono što se u ponudi DUUDI-ja otkriva kao opis nekretnine krije i veliku zamku potencijalnom investitoru. Naime, stavljajući Vjesnik na bubanj, država je oglasila i prodaju nekretnina izgrađenih na svih 32.435 kvadrata kompleksa bivšeg Vjesnika, ne navodeći tko su suvlasnici koje bi investitor trebao isplatiti namjerava li preuzeti cijeli kompleks. Ukratko, država i državna tiskara Vjesnik d.d. vlasnici su samo 60,6 posto zemljišta i nekretnina nekadašnjeg izdavačkog diva, najvrednije građevinske parcele u Zagrebu procijenjene na oko 80 milijuna eura. Među ostalim suvlasnicima ističe se 'velika trojka' – Tisak, Styria i Allegheny Financial – nekretninska tvrtka i nasljednik nekadašnjih Hypo Consultantsa. Navedenima ukupno pripada 33,6 posto vlasništva.

Najviše potražuje Allegheny Financial, tvrtka već spomenutog Pavića i partnera koja polaže pravo na 11,94 posto, Tisak u sklopu Agrokora moćnog Ivice Todorića potražuje 10,89 posto vlasništva, a Styria preko Večernjeg lista potražuje 10,8 posto udjela u vlasništvu koje još nije uknjiženo i koje se, vjerovali ili ne, do dogovora suvlasnika u zemljišnim knjigama vodilo kao oranice, kuće, voćnjaci, dvorišta i ulice u društvenom vlasništvu.

Uglavnom, to vanknjižno vlasništvo iskoristile su korporacije i postigle dogovor o vlasničkim udjelima, dok je država punih dvadeset godina zanemarivala odraditi tu sitnicu i uknjižiti se kao vlasnik. U ime države, raspolaganje nekretninama povjereno je Vjesniku d.d., koji je u dogovoru sa suvlasnicima tek 2012. godine od DORH-a zatražio mišljenje i zeleno svjetlo oko uknjiženja i podjele imovine. U tada planiranom spašavanju državne imovine izrađena je i Studija prostornih mogućnosti izgradnje kompleksa Vjesnik s četiri varijante mogućnosti novog megaposlovnog centra – mamac za strateškog investitora koji bi, preuzimajući državnu imovinu, onako usput morao isplatiti i ostale suvlasnike, dakle Pavića, Todorića i austrijsku Styriju, da bi uopće mogao graditi. I to, naravno, nakon što preseli tiskaru ili pričeka da ona propadne.

U suprotnom, zainteresirani dobiva samo nekoliko katova Vjesnikova nebodera i zgradu bivšeg press centra – premali prostor za planirani poslovno-trgovački centar ili 'poslovni centar izvrsnosti', što god to značilo.