Novosti

Kronika

Od Virovitice do Sombora

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-srijemske županije veoma je aktivna u obilježavanju značajnih datuma Narodnooslobodilačke borbe na području Slavonije i Baranje, Bačke i Srema te sjeveroistočne Bosne

Large 7

Lazo Đokić kod obilježja Batinskoj bitki na bačkoj strani

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista (ZUABA) Vukovarsko-srijemske županije (VSŽ), pod vodstvom predsjednika Laze Đokića (koji je i potpredsjednik SABA RH), veoma je aktivna u obilježavanju značajnih datuma iz Narodnooslobodilačke borbe na području Slavonije i Baranje, Bačke i Srema te u sjeveroistočnoj Bosni.

Samo u posljednjih mjesec dana delegacija ZUABA VSŽ bila je 20. oktobra na obilježavanju 77. godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma, 22. oktobra na obilježavanju oslobođenja Inđije, 24. oktobra na obilježavanju oslobođenja Apatina, 27. oktobra na obilježavanju oslobođenja Rume te prvog novembra na obilježavanju oslobođenja Sremske Mitrovice i Laćarka.

Prije toga, 9. oktobra, Lazo Đokić je u delegaciji SABA RH bio na obilježavanju 77. godišnjice oslobođenja Virovitice, a 19. oktobra vodio je 50-članu delegaciju ZUABA VSŽ i Grada Vukovara u Novi Sad, Sremske Karlovce i Petrovaradin. Pored obilaska kulturnih i historijskih znamenitosti, tom prilikom položeno je cvijeće na Spomenik porodici na novosadskom Keju žrtava racije te na spomenik na petrovaradinskom groblju rodoljubima iz tog kraja strijeljanim za vrijeme Drugog svjetskog rata u vukovarskom Dudiku.

Na koncu, u četvrtak, 11. novembra, delegacija ZUABA VSŽ prisustvovala je obilježavanju Dana oslobođenja Sombora i početka Batinske bitke, jedne od najvećih bitaka za okončanje Drugog svjetskog rata, koju su od 11. do 29. novembra 1944. godine uspješno izvele jedinice NOVJ i Crvene armije. Tom prilikom brojne delegacije položile su vijence na spomen-obilježje na bačkoj strani Dunava kod Muzeja Batinske bitke u blizini Bezdana.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više