Novosti

Društvo

Odbačena optužba protiv talijanskih aktivista

Državno odvjetništvo i sud u Bologni odbacili su jučer optužbe protiv talijanskih aktivista Lorene Fornasir i Giana Andree Franchija, kojima se sudilo zbog pružanja utočišta izbjegličkoj obitelji

Large rsz img 20211124 094430

U ožujku je na talijanskoj ambasadi u Zagrebu izvješen natpis 'Solidarnost ruši granice, Lorena Fornasir i Gian Andrea' (foto Inicijativa Dobrodošli!)

U veljači ove godine 68-godišnja psihoterapeutkinja Lorena Fornasir i 84-godišnji umirovljeni učitelj Gian Andrea Franchi privedeni su u Trstu pod optužbom da su pomagali i podržavali ilegalnu imigraciju jer su u svom domu ugostili obitelj iz Irana s dvoje djece. Primili su ih na jednu noć, a zatim ih sljedeći dan odvezli do željezničke stanice i kupili im karte za vlak (preuzimanjem novca koji im je rodbina poslala).

Fornasir i Franchiju je početkom godine pretresena kuća, što se pravdalo već ranije otvorenom istragom protiv Franchija. Oduzeti su im osobni mobiteli, poslovne knjige i materijali udruge Linea d’Ombra koju su osnovali 2019. godine s namjerom pomaganja izbjeglicama i migrantima.

Fornasir i Franchi već dugo zajedno u Trstu, ali i šire, pružaju podršku izbjeglicama. Od 2015. godine daju lijekove, odjeću, vodu i hranu onima koji pred glavnu željezničku stanicu u Trstu uglavnom stižu pješke, nakon teškog puta. Udrugu Linea d’Ombra pokrenuli su kako bi lakše prikupljali sredstva i koordinirali volontere i volonterke voljne uključiti se u ovakav tip rada.

Optužba protiv njih odbačena je jer je sud u Bologni ustanovio "da se nisu pojavili elementi koji bi omogućili održivost kaznenog progona".

“Smisao ove odluke leži upravo u tome da se još jednom razjasni politička priroda tužbi protiv aktivista u solidarnosti s migrantima: tako je pala tužba protiv platforme Mediterranea, a prije toga protiv kapetanice Carole Rackete. Vjerujemo da će biti odbačena i tužba protiv Andree Coste di Baobaba iz Rima. Slučaj Mimma Lucana je drugačiji jer ga se vidi kao opasan primjer koji bi se mogao proširiti na druge slabo naseljene općine kao primjer društvenog preporoda”, prokomentirali su odluku suda Fornasir i Franchi.

Podsjetimo, bivši gradonačelnik talijanskog gradića Riacea Domenico Mimmo Lucano osuđen je na 13 godina zatvora zbog podrške izbjeglicama i migrantima, koju je talijanski sud protumačio kao podržavanje ilegalnih migracija, o čemu su Novosti već pisale.

Lucano je poznat kao gradonačelnik koji je oživio svoju zajednicu hvaljenim modelom integracije izbjeglica i migranata kao načina zaustavljanja depopulacije malog gradića. Nedavno je poručio da će se žaliti na presudu, a u međuvremenu ostaje u kućnom pritvoru.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više