Novosti

Politika

Talijanski gradonačelnik koji je pomagao migrantima osuđen na 13 godina zatvora

Bivši gradonačelnik talijanskog gradića Riacea Domenico Mimmo Lucano osuđen je na 13 godina zatvora zbog podrške izbjeglicama i migrantima, koju je talijanski sud protumačio kao podržavanje ilegalnih migracija

Large rsz mimmo lucanov1

Domenico Mimmo Lucano (foto Soledad Amarilla / Ministerio de Cultura de la Nación)

Domenico Mimmo Lucano, bivši gradonačelnik talijanskog gradića Riacea poznat kao gradonačelnik koji je oživio svoju zajednicu hvaljenim modelom integracije izbjeglica i migranata kao načina zaustavljanja depopulacije malog talijanskog gradića, osuđen je na 13 godina zatvora zbog podrške izbjeglicama i migrantima. Taj je model počeo provoditi još od 1998. godine, kada su prve kurdske izbjeglice stigle u Riace.

Lucano je 2018. godine stavljen u kućni pritvor zbog navodnog podržavanja ilegalne imigracije, pronevjere i prijevare. Prema riječima tužitelja, Lucano je tada prekršio proceduru javnog natječaja dodijelivši ugovore za prikupljanje otpada dvjema zadrugama koje su osnovane kako bi pomogle migrantima u traženju posla. Njegovo uhićenje dogodilo se u periodu kada je bivši talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini najavio niz protumigrantskih mjera.

Presuda kojom se Lucana osuđuje na 13 godina zatvora šokirala je brojne građane i građanke Italije - radi se o dvostruko većoj kazni od one koje su tražili tužitelji, koji su u ovom sudskom procesu za Lucana tražili kaznu od sedam godina i jedanaest mjeseci. Sud je Lucanova djela osudio kao podržavanje ilegalnih migracija i nepravilnosti u provođenju azilnih procedura.

"Ovo je kontekst u kojem bismo trebali tumačiti trinaestogodišnju zatvorsku kaznu protiv Mimma Lucana kao izrazito političku odluku. Ne samo zato što je udvostručeno trajanje zatvorske kazne koju traži tužiteljstvo, ne samo zato što je ista kazna izrečena Luci Trainiju, fašistu koji je pucao u ‘crnce’ (u napadu u Macerati, koji se dogodio samo nekoliko tjedana prije općih izbora 2018.), nego i članu 'Ndranghetà (kalabrijska mafija) koji ima nekoliko zločina iza sebe. Ovo je izričita poruka svakome tko se u budućnosti usudi slijediti Lucanov primjer. Poruka je da su oni koji pružaju dobrodošlicu migrantima kriminalci", piše u svom komentaru za Jacobin talijanska filozofkinja Donatella Di Cesare.

Lucano je poručio da će se žaliti na ovakvu presudu, a u međuvremenu ostaje u kućnom pritvoru.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više