>

novosti logo

Ode Tito preko Toplica

Varaždinske Toplice preimenovale su Titovu ulicu u Tuđmanovu, a onu partizanske divizije nazvale po brigadi Hrvatske vojske

Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica, zaslugom gradskih vijećnika HDZ-a i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, odlučeno je da će ime Ulice maršala Tita biti promijenjeno u Ulicu dr. Franje Tuđmana, Ulica 32. divizije postat će Ulica 104. brigade Hrvatske vojske, Ulica Martina Pušteka zvat će se Ulica grada Vukovara, a Trg slobode postaje Trg svetog Martina.

Dragica Ratković (HSLS), gradonačelnica Varaždinskih Toplica, u izjavi za Novosti kaže da je odluka o promjeni naziva spomenutih ulica i jednog trga usvojena ‘u skladu sa svim važećim zakonskim propisima’ i da je ‘poštivana demokratska procedura i volja građana’.

- Ističem da ni na koji način nismo bili upoznati s činjenicom da bi se promjeni nazivlja ulica i trgova protivilo udruženje antifašista Varaždinske županije, odnosno antifašista i antifašistkinja Varaždinskih Toplica. Napominjem kako smo stava da promjenom naziva nisu ni na koji način umanjene antifašističke vrijednosti proklamirane Ustavom RH. Antifašističke vrijednosti u preambuli našeg Ustava duboko poštujemo i cijenimo - tvrdi gradonačelnica.

O slučaju preimenovanja očitovao se i Željko Bedeković, gradski vijećnik i predsjednik Gradske organizacije Narodne stranke – Reformisti Varaždinske Toplice.

- Vijećnici Narodne stranke – Reformisti bili su protiv takvog prijedloga iz razloga s kojim će se sigurno složiti većina naših sugrađana. Naime, ovakvom odlukom gradska vlast građanima nameće dvostruke troškove koji će proizaći iz promjene adrese na dokumentima. Protiv ove odluke također smo i zbog toga što ne vidimo potrebu da se zatire naša povijest. Nemamo ništa protiv novih naziva ulica i trgova, ali predlažem gradskoj vlasti da te nazive da novim ulicama, na primjer da rade na izgradnji industrijske zone, izgradnji gradskih stanova za mlade obitelji i slično, pa će imati nove ulice kojima će moći dati nazive po svojim željama - rekao je Bedeković.

Još 2015. godine, u sklopu nacionalne kampanje ‘Dosta je’, lokalni ogranak stranke Hrast zahtijevao je od Grada Varaždinske Toplice promjenu naziva Ulice maršala Tita. Iako nisu uputili pismeni protest Gradskom vijeću, novoj odluci o preimenovanju protive se, naravno, i antifašisti i antifašistkinje Varaždinske županije.

- Uklanjaju se sva nazivlja koja imaju ikakve veze s Narodnooslobodilačkom borbom i maršalom Titom. Na taj će način Varaždinske Toplice izgubiti svaki trag da su njihovi stanovnici bili u NOV-u, da su se djedovi i bake sadašnjih vijećnika s puškom u ruci borili protiv okupatora i ustaša, da se na području grada vodilo nekoliko teških bitaka i da je na teritoriju grada postojala partizanska bolnica. U gradu u kojemu smetaju spomenici NOB-u antifašizam je, na veselje desničara, stvarno postao floskula. Bilo je incidenata, kad su i ranije uništavane spomen-ploče zaslužnim Topličancima, a dio spomenika prepušten je propadanju. Ni prijašnje, a posebno ne sadašnje gradske vlasti, nisu učinile ništa da se promovira antifašizam. Povijesne se obljetnice uredno izbjegavaju, dok se istovremeno polaže cvijeće na stratištima njemačkim vojnicima. Tim ljudima sve to smeta, čak im smeta i njihov sumještanin Martin Puštek koji je bio jedan od vodećih prosvjetara u predratno i ratno doba. Smeta im i Trg slobode, te univerzalne tekovine koja se tiče svakog čovjeka na svijetu. Žalosti nas da to sve organizira lokalni HDZ s braniteljskom udrugom. Ulicu maršala Tita, jednu od najkraćih u gradu, naslijedit će njegov partizanski general Franjo Tuđman - rekao je Milivoj Dretar, povjesničar i predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije.

1/1