Novosti

Politika

Odgođeni programi EPK Rijeka, Goranovo proljeće, zatvara se Booksa…

Epidemija korona virusa dovela do odgode čitavog niza kulturnih događanja u Hrvatskoj, a na dva tjedna se obustavlja nastava u osnovnim i srednjim školama

M0eg4jv52it1ap24sex5vlt8y3d

Prazna učionica u Puli (foto Duško Marušić/PIXSELL)

Kulturna javna događanja diljem Hrvatske odgađaju se do daljnjeg u skladu s preporukama o ograničavanju okupljanja Stožera civilne zaštite RH s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa COVID-19.

U četvrtak, 12. marta, usvojena je mjera da se do daljnjega odgađaju svi skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi u ovom sektoru. Ministarstvo kulture tim je povodom izdalo saopćenje u kojem se preporučuje svim umjetnicima i kulturnim djelatnicima da prate i provode mjere Stožera civilne zaštite RH.

Ministarstvo kulture je prije nekoliko dana započelo s konzultacijama s relevantnim udrugama i predstavnicima pojedinih sektora koji će zbog otkazivanja kulturnih događanja prvi osjetiti negativne financijske efekte otkazivanja, navodi se u priopćenju.

Zbog ograničavanja putovanja očekuje se odgađanje ili otkazivanje programa financiranih putem međunarodne kulturne suradnje o čemu će Ministarstvo narednih dana izdati upute vezane uz realizaciju već odobrenih sredstava za programe koji se zbog posljedica novonastale situacije neće moći realizirati te se moraju odgoditi ili otkazati, poručuju.

Od jučer brojne kulturne institucije i udruge otkazuju ili do daljnjeg pomjeraju realizaciju događanja.

Svi kulturno-umjetnički programi i javna događanja u projektu Europske prijestolnice kulture koji su kroz kalendar događanja najavljeni za održavanje u terminima do 14. aprila, a radi se o preko 40 programa, odgađaju se do daljnjeg, javljaju iz EPK Rijeka. U četvrtak je takva odluka donesena na zajedničkom sastanku partnerskih organizacija koje su uključene u realizaciju programa Europske prijestolnice kulture.

Emina Višnić, direktorica Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020, kazala je da su organizatori svjesni da zbog različitih nužnih mjera opreza koje se poduzimaju, ali i zbog osobnih razloga pojedinaca vezanih uz razumijevanje opasnosti ove epidemije, mnogi građani i posjetitelji ne mogu bez zadrške prisustvovati EPK programima.

'Donijeli smo ovu odluku imajući u vidu odgode događanja za razdoblje u kojem više neće postojati opasnost od širenja korona virusa. Time želimo svima omogućiti da u EPK programima sudjeluju i prate ih neopterećeni opasnošću koja je trenutno vezana uz epidemiju i širenje virusa. Želja je zasigurno svih zaljubljenika u kulturu, neopterećeno i bez straha prisustvovati kulturnim događanjima i u njima uživati u punini', kazala je Višnić.

Odgađa se i Goranovo proljeće, književna manifestacija s 57 godina dugom tradicijom, koje se trebalo održati od 18. do 21. ožujka u Zagrebu, Rijeci i Lukovdolu. Odbor Goranovog proljeća pravovremeno će obavijestiti o novom datumu održavanja. 'Proslavit ćemo proljeće i poeziju makar s odgodom, dotad se čuvajte i budite pažljivi i solidarni jedni prema drugima, a posebno prema rizičnim skupinama', poručili su iz Odbora Goranovog proljeća.

Nakon što je Stožer za civilnu zaštitu Istarske Županije uveo najoštrije mjere borbe protiv koronavirusa, te do 14. travnja suspendirao sva javna događanja u Istri, u utorak 10. marta Udruga Sa(n)jam knjige u Istri i Zajednica Talijana Pula / Comunità degli Italiani di Pola, organizatori Festivala dječje knjige Monte Librić / Festival del libro per ragazzi – čije se trinaesto izdanje trebalo održati narednog mjeseca – donijeli su odluku da se ova manifestacija odgodi.

Književni klub Booksa od subote, 14. marta zatvara na dva tjedna svoja vrata za posjetitelje, a ovisno o razvoju situacije možda i duže, javljaju iz tog kluba.

Na inicijativu Ministarstva kulture HRT će u skladu sa svojom javnom zadaćom i ulogom, a u suradnji sa sudionicima kulturne scene u Hrvatskoj, tokom novonastale situacije s koronavirusom, kreirati dodatni kulturni program na svom Trećem programu HRT-a.

Vlatka Kolarović, urednica Trećeg programa HTV-a kazala je da će HTV 3 'nastojati odgovorno i kreativno odgovoriti na novonastalu situaciju, kako kulturni život u Hrvatskoj ne bi potpuno stao, te kako bismo zadovoljili bar taj minimum potreba hrvatskih građana za informacijama i kulturnim programom u nas. Naime, ogroman broj kulturnih projekata se pripremao mjesecima, i bilo bi i šteta i neodgovorno da barem dio toga ne pokažemo publici.'

Od početka sljedećeg tjedna zbog koronavirusa u Hrvatskoj se u osnovnim i srednjim školama te fakultetima neće održavati nastava. Kako je rekao premijer Andrej Plenković na današnjoj novinarskoj konferenciji nakon sastanka s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, ova mjera obustave trajat će dva tjedna.

Od ponedjeljka, 16. marta, na HTV 3 kreće emisija nastavnog programa na daljinu 'Škola na trećem', dok će program za srednjoškolce ići na Sportskoj televiziji. Nastavnici će dolaziti u školu, a moći će doći i djeca čiji roditelji nemaju kome ostaviti djecu na brizi dok rade.

'Dio obitelji ima mogućnost osigurati čuvanje djece. Za one koji nemaju, pogotovo kroz prvo razdoblje, škole će raditi. Ako roditelji nisu u mogućnosti osigurati da dijete bude doma, neka dovedu dijete u školu. Nastavnici će biti u školama. Dakle, ako djeca nemaju gdje biti, ako roditelji ne mogu osigurati, djeca mogu doći i u vrtić i u školu', rekao je Plenković.

O svemu se danas oglasio i predsjednik Zoran Milanović. 'Smatram svojom dužnošću da se oglasim. Informiran sam o svemu i mislim da do sada nije napravljena niti jedna greška. Jesu li to pravi potezi? Jesu', rekao je Milanović.

Na Policijskoj akademiji se od ponedjeljka, 16. marta, na 14 dana zbog nastale epidemiološke situacije otkazuju svi oblici nastave i domskog smještaja za polaznike Policijske škole 'Josip Jović', redovne i izvanredne studente Visoke policijske škole.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više