Novosti

Politika

Odgovorni će snositi posljedice zbog širenja virusa u splitskom domu

Testiranja su pokazala da je koronavirusom zaraženo desetero korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu. Prvi simptomi zaraze u domu, čiji je ravnatelj bivši HDZ-ov gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić, primijećeni su još prije desetak dana, ali su prijavljeni tek u ponedjeljak

14rtr56hn2tvgy5vzprjbhrx4wc

Vili Beroš (foto Milan Šabić/PIXSELL)

U utorak poslijepodne došlo je do otkrivanja zaraze koronavirusom u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici, što je bio, kako je više puta upozorio Nacionalni stožer za civilnu zaštitu, najcrnji mogući scenarij u vrijeme epidemije.

Kako je na tiskovnoj konferenciji u srijedu u Splitu kazao ministar zdravstva Vili Beroš, od 318 korisnika doma koronavirus je otkriven kod njih desetero koji su bili smješteni na drugom katu s kojeg je svih 49 štićenika evakuirano u splitski Klinički bolnički centar. Prema zadnjim vijestima, od desetero zaraženih, njih dvoje ima umjerene tegobe tako da primaju aplikacije kisika, a 47 blaže, čime su demantirani medijski napisi da ih je barem desetero u teškom stanju i na respiratoru. Zaraženi imaju prosječno 86 godina, a njih 22 preko 90 godina.

Korisnici su završili u splitskom KBC-u nakon što su u utorak nalazi testova pokazali da su pozitivni. Evakuacija je trajala cijelu noć i jutro, s obzirom da se svakog pacijenta prije prijema u bolnicu detaljno pregledalo. Testirali su se i ostali korisnici doma koji su bili u kontaktu s njima, kao i zdravstveni djelatnici i njegovateljice koje su u samoizolaciji i od kojih neki pokazuju određene simptome bolesti.

Iako su u Nacionalnom stožeru od početka izbijanja krize tvrdili da su potpuno transparentni i da ništa ne skrivaju od javnosti, primjer iz splitskog doma mogao bi ih demantirati. Ako ne njih, onda sasvim sigurno kompromitirati vodeće ljude Doma, budući da je već neko vrijeme, čak desetak dana, više štićenika doma pokazivalo simptome zaraze koronavirusom, što je potvrdio i sam ravnatelj Doma Ivan Škaričić.

Posebno je ogorčeno reagirao zastupnik SDP-a i bivši ministar policije Ranko Ostojić, čija je majka bila smještena u toj ustanovi. Ostojić je kazao da su korisnici već 15 dana ugroženi, a da se s objavom čekalo kako se ne bi pokvarila statistika. ’Istina je da 15 dana znate da su ljudi ugroženi! I čekali ste da vam se ne pokvari statistika. Majka mi je u tom domu i nikad nismo prekršili pravilo ni upute. Vama na dušu! Kako je Božinović rekao: ‘Nećemo zaboraviti kako se tko ponašao u ovoj krizi”, napisao je u objavi na Facebooku Ostojić.

Ravnatelj Škaričić kazao je jučer da su određeni simptomi uočeni još desetak dana, ali očito nije reagirao niti je prijavio situaciju. Obavijest o mogućoj zarazi do bolničkih stručnjaka došla je tek prije dva dana, da bi nakon pozitivnih nalaza u utorak štićenici bili evakuirani. Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je da će biti rigorozan u provođenju sankcija ako epidemiolozi utvrde nepravilnosti u postupanju. Beroš je najavio da će nadležni odgovarati i snositi adekvatne posljedice ako se utvrde greške, kao i da se cijeli slučaj još uvijek ispituje. Ministrica Vesna Bedeković kazala je da iz Doma do utorka nisu dobili obavijesti o mogućim zdravstvenim poteškoćama.

Priču je dodatno podgrijala činjenica da je ravnatelj Doma bivši HDZ-ov zastupnik i nekadašnji gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić. Koje su njegove kvalifikacije za ovaj posao najbolje je sam sinoć kazao odgovarajući na pitanje novinara što se dogodilo u domu: ‘Ja nisam doktor, ne bih to objašnjavao. To je pitanje za struku. Oni su bili pod paskom struke i ja ne bih o tome špekulirao. Bili u kontaktu sa liječnikom svakodnevno.’ Da ne bude zabune, Škaričić – inače uvjetno i nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti – po struci je povjesničar i diplomirani arheolog.

O ovom slučaju danas se na društvenoj mreži obratila i pučka pravobraniteljica Lora Vidović koja je istaknula da su pokrenuli ispitni postupak o pojavi koronavirusa u splitskom Domu za starije, te da se istražuje zašto nikome nije javljeno da korisnici imaju temperaturu.

Situaciju je komentirao i premijer Andrej Plenković koji je kazao da treba utvrditi kako je virus došao u Dom. ‘Sigurno je nekako došao netko ga je morao donijeti’, rekao je Plenković.

Osim Splita, problem se pojavio i u kninskoj bolnici gdje je utvrđeno petero zaraženih, dok se u samoizolaciji nalazi 25 zaposlenih. U posljednja 24 sata virus je pronađen kod troje osoba povezanih s kninskom bolnicom. ‘Situacija je u kninskoj bolnici pod kontrolom, u dogovoru s nadležnim epidemiolozima poduzete su sve protuepidemijske mjere a rad se reorganizira na siguran način‘, poručuju iz Stožera Civilne zaštite Šibensko-kninske županije. U Stubičkim toplicama zaražene su dvije medicinske sestre i četiri pacijenta.

Na opasnost ulaska virusa upozoravao je i znanstvenik ivan Đikić. ‘Sada smo u najopasnijoj fazi, u domu u Splitu može se dogoditi proboj virusa u nekontroliranu populaciju i možemo izgubiti podatke koji su dobri. Ne smije se dogoditi da najavljujemo relaksaciju mjera, ne smijemo govoriti ljudima da ostaju doma, a onda se nađu problemi na političkoj strani. Neka se svi povuku i puste stručnjake da rade. Hrvatska nije ni blizu na vrhu svjetske borbe protiv COVID-19, nema razloga da se uspoređujemo s drugima, da se hvalimo kako smo dobri, a istovremeno radimo ovakve gafove. Ne smijemo izgubiti utakmicu u produžetku’, poručio je Đikić gostujući na N1.

Probleme s ulazom SARS-CoV-2 u staračke domove imali su i u Španjolskoj i u Italiji. Pripadnici španjolske vojske pronašli su napuštene starije osobe i nekoliko tijela u domovima umirovljenika koje je zahvatila epidemija novog koronavirusa. Vojska je bila zadužena za dezinfekciju domova umirovljenika pošto su desetci umrlih prijavljeni u nekoliko ustanova, napose u Madridu i u autonomnoj zajednici Castilla-La Mancha, u srednjoj Španjolskoj. Bolnice su na rubu snaga, a stariji su zanemareni. Domovi, kojima nedostaje osoblja i odgovarajuće opreme, čine ono što mogu za bolesne i umiruće. Od ukupno 3.000 smrti u staračkim domovima u Madridu prošlog mjeseca, oko 2.000 ih je vjerojatno posljedica zaraze koronavirusom.

Policija se ispričala novinarima zbog agresivnog ponašanja njihovog pripadnika

Dok je sinoć uživo izvještavala o evakuaciji iz splitskog doma, novinarku HTV-a Ivanu Šilović policajac je glasnim i nervoznim riječima pokušao prekinuti za vrijeme razgovara s ravnateljem splitskog Doma za starije i nemoćne Ivanom Škaričićem i potjerati iz parka. Splitska policija se u srijedu ispričala zbog ponašanja pripadnika Interventne policije, jer je  ’time narušio ugled policijske službe radi čega će poduzeti sve potrebne mjere kako se takvo ponašanje ne bi ponovilo.’ U priopćenju navode da se u ime Policijske uprave splitsko-dalmatinske ispričavaju svim predstavnicima medija i građanima koji su se sinoć nalazili ispred doma i onima koji svjedočili događaju sa snimke. Kako se dodaje, jedan policijski službenik se tijekom postupanja i izdavanja zakonitog upozorenja okupljenim predstavnicima medija obratio bespotrebno povišenim tonom, pokazujući nažalost vlastiti nedostatak taktičnost i pristojnosti koja je potrebna u svakom obraćanju i postupanju. ‘Radilo se o njegovoj osobnoj pogrešnoj procjeni na koji način, kako i u kojem trenutku izdati upozorenje, te izvršiti naloženu zadaću’, stoji u policijskom priopćenju.

Ponašanje policije osudio je i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, istaknuvši da izvanredna situacija ne može biti izlika za neprihvatljivo ponašanje. ‘Ovakva vrsta ponašanja je nedopustiva i ona se ne smije događati. Ne može nikakva izvanredna situacija biti izlika za ovakvu vrstu ponašanja’, kazao je Zovko u izjavi za Hinu. Zovko je u ime novinarskog društva izrazio punu podršku novinarki Šilović i cijeloj televizijskoj ekipi i pozdravio ispriku policije. ‘Ovo je drugi put u 10 dana u Splitu da se policija na grubi način odnosi prema novinarkama. Prvi je slučaj bio s novinarkom Slobodne Dalmacije Silavnom Uzinić, za nas je to neprihvatljivo. Nadamo se i želimo vjerovati da se ovakve stvari više neće događati’, poručio je Zovko.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više