>

novosti logo

Odlagalište je palo

Članovi Općinskog vijeća Dvor jednoglasno su odbili ponudu i prijedlog Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost RH da se opasni otpad odlaže na Trgovskoj gori. Uz članove, predstavnike susjednih gradova i općina te brojne zainteresirane građane Dvora i okolice, izvanrednoj sjednici vijeća prisustvovali su i ravnatelj DZRNS-a Saša Medaković i Dalibor Dvorni, zamjenik predstojnika ureda predsjednika Vlade. Ma koliko se Medaković trudio da odgovori na brojna pitanja, dosta toga je ostalo visjeti u zraku, pogotovo kada je riječ o stručnoj studiji utjecaja na okoliš, rizicima u slučaju potresa i sastavu tla na predviđenoj lokaciji. Odgovori na ova najvažnija i suštinska pitanja nisu zadovoljili prisutne, pa je prijedlog glatko odbijen.

Ovakvoj odluci u dobroj su mjeri presudili i brojni aktivisti iz Hrvatske Kostajnice okupljeni u udruzi Ekološka kulturna scena (EKS), koji su od početka do kraja sjednice jasno, a naročito glasno, iskazivali svoj stav protiv odlagališta na Trgovskoj gori. Dvorani su na sjednici vijeća prvi put jasno čuli i ponudu Vlade, o kojoj se do sada samo nagađalo u kuloarima. Naime, da su prihvatili plan zbrinjavanja opasnog otpada na svom terenu, u blagajnu Općine Dvor uplaćivalo bi se godišnje osam milijuna kuna, upravo onoliko koliko iznosi godišnji proračun te općine. Ni ova pozamašna suma nije ih pokolebala: premda je riječ o novcu koji bi itekako značio za ovu siromašnu općinu, o njemu na sjednici nitko nije ni razmišljao.

- U prezentiranom planu odlaganja otpada na području Trgovske gore nismo dobili tražene odgovore, pa su vijećnici u svojoj odluci o neprihvaćanju bili jednoglasni. Nastavit ćemo informiranje građana o planiranom odlagalištu, ispitivati raspoloženje mještana, analizirati njihove sumnje i strahove i o svemu tome povratno informirati Državni zavod za nuklearnu i radiološku sigurnost RH. Nadalje, o svemu ćemo detaljno informirati stanovništvo naše općine putem zborova građana po mjesnim odborima, kako bi čitava stvar došla i do posljednjeg stanovnika - objasnio je načelnik Dvora Nikola Arbutina.

1/1