Novosti

Politika

Održan prvi Balkanski Trans Inter marš + FOTOGALERIJA

Organizatori skupa zatražili su pravno priznanje roda, spola i imena temeljeno isključivo na samoodređenju, efikasno procesuiranje govora i zločina iz mržnje, kao i jasan stav balkanskih država u borbi protiv rastućeg fašizma

Pod sloganom ‘Moje tijelo – moj hram! Moj identitet – moja stvar!’ u subotu je u Zagrebu održan prvi marš za prava trans i inter osoba. Organizatori skupa, udruge Trans Aid, Trans Mreža Balkan i Asocijacija Spektra, zatražili su usklađivanje zakonodavnih okvira i praksi s međunarodnim rezolucijama o pravima trans i interspolnih osoba, slobodnu i jednostavnu promjenu dokumenata, odnosno pravno priznanje roda, spola i imena temeljeno isključivo na samoodređenju, efikasno procesuiranje govora i zločina iz mržnje, kao i jasan stav balkanskih država u borbi protiv rastućeg fašizma.

Okupljanje je počelo na Trgu žrtava fašizma, gdje su organizatori i organizatorice pred tristotinjak okupljenih pročitali svoj proglas. U njemu se ističe da su transrodne i interspolne osobe jedne od glavnih meta grupa koje se protive Istanbulskoj konvenciji i rodnoj ravnopravnosti, o čemu su Novosti već pisale.

‘Želimo pokazati da naše zajednice iz različitih zemalja stoje zajedno u namjeri da stanemo na kraj napadima na naše ličnosti, na naša tijela i živote te da je margina mjesto otpora, a ne mjesto kontrole i pokornosti. Naša solidarnost ne prestaje na granicama, govori sve jezike, i mi čvrsto stojimo uz sve osobe čija se ljudska prava i dostojanstvo narušavaju’, poručeno je sa zagrebačkog Trga žrtava fašizma.

Povorka, u kojoj je jedini političar bio Tomislav Tomašević iz platforme Možemo, potom se preko Trga bana Jelačića uputila do Zrinjevca, gdje su se okupljenima obratile trans i inter osobe koje su protekla dva dana sudjelovale na petom ‘Transpozij_umu’. Riječ je o regionalnom događaju koji okuplja transrodne, rodno varijantne i interspolne osoba iz Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Kosova, Slovenije i Makedonije, a ove godine su im se pridružili i prijatelji iz Rumunjske, Njemačke, Švicarske i Velike Britanije.

‘Poručujemo da više nećemo biti ušutkivane, ugnjetavane i zlostavljane, poručujemo da smo ovdje i da smo borbene, hrabre i ujedinjene. Nećemo stati dok svaka osoba ne bude slobodna od bilo kakve vrste opresije i nasilja. Svim interspolnim, rodno varijantnim, queer, transrodnim i rodno nebinarnim osobama poručujemo da nisu same i pozivamo ih da zajedno nastavimo izgradnju naših zajednica u regiji i pružimo jedni drugima podršku’, istaknuli su su organizatori skupa.

‘Onima koji zbog straha od opresivnog i diskriminatornog društva u kojem žive, zbog straha od porodica koje ih ne podržavaju i prijatelja koji ih odbacuju, kolega koji ih ismijavaju i nepoznatih osoba koje ih svakodnevno fizički i verbalno zlostavljaju, poručujemo da ćemo nastaviti glasno i neumorno da se borimo za naša ljudska prava, naše živote i tijela, naše dostojanstvo, kako bismo jednog dana mogli slobodno koračati našim ulicama’, zaključili su sudionici prvog Balkanskog Trans Inter marša, koji su svoju solidarnost iskazali s migrantima i pripadnicima nacionalnih manjina.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više