Novosti

Svijet

Zimbabve protiv LGBTIQ školovanja

Potpredsjednik Zimbabvea Constantino Chiwenga kazao je nedavno da će vlada blokirati sveučilišne stipendije za mlade LGBTIQ+ osobe, najavivši tako nastavak homofobnih praksi u toj afričkoj zemlji

Large internacionala  ivana

Constantino Chiwenga (foto XINHUA/PIXSELL)

Potpredsjednik Zimbabvea Constantino Chiwenga kazao je nedavno da će vlada blokirati sveučilišne stipendije za mlade LGBTIQ+ osobe, najavivši tako nastavak homofobnih praksi u toj afričkoj zemlji. Državnu sveučilišnu stipendiju za osobe između 18 i 35 godina inače sponzorira GALZ, jedna od organizacija za LGBTIQ+ prava u Zimbabveu. Stipendije su počeli nuditi 2018., u želji da omoguće barem malo ravnopravniji pristup državnim sveučilištima za LGBTIQ+ osobe koje su često izopćene iz svojih obitelji i nose veći teret kad je u pitanju plaćanje visokog obrazovanja.

Nedavni internetski oglas koji je pozivao na prijave za stipendiju rezultirao je reakcijom potpredsjednika Chiwenge, samoproglašenog velikog katolika i bivšeg generala. U službenoj izjavi Chiwenga je nuđenje stipendije opisao kao "izravan izazov" autoritetu vlade. Kazao je da državne škole i institucije visokog obrazovanja neće upisivati "osobe povezane s takvim vanzemaljskim, antiživotnim, neafričkim i nekršćanskim vrijednostima koje se promiču, njeguju i prakticiraju u dekadentnim društvima" s kojima Zimbabve "nema nikakvih moralnih ili kulturnih poveznica".

Nakon njegove izjave oglasila se koalicija udruga kojoj GALZ pripada, poručivši da je takav potez potpredsjednika još jedan u nizu dokaza o ugroženosti seksualnih i rodnih manjina u Zimbabveu. "Izuzetno smo zabrinuti zbog izjave drugog po važnosti ureda u zemlji jer pokazuje netoleranciju, posebno uzimajući u obzir da se radi o oglasu koji mladima otvara toliko mogućnosti", komentirao je Wilbert Mandinde, programski koordinator Foruma nevladinih organizacija za ljudska prava Zimbabvea.

Poput mnogih afričkih zemalja, Zimbabve ima zakone koji kriminaliziraju LGBTIQ+ osobe. Između ostalog, seks između muškaraca može rezultirati kaznom do godine dana zatvora, a ustav zemlje zabranjuje istospolne brakove. Chiwanga je u svojoj izjavi podsjetio i na to, kazavši da vlada "neće oklijevati poduzeti odgovarajuće mjere za provedbu nacionalnih zakona", dodajući da mladi ljudi "nikad ne bi trebali biti u iskušenju prodavati svoje duše za odvratne i đavolske ponude". Njegove prijetnje i neobuzdani govor mržnje prema LGBTIQ+ osobama ne dolaze ni iznenadno ni izolirano.

Bivši predsjednik Robert Mugabe, koji je Zimbabveom vladao 37 godina, jednom je LGBTIQ+ osobe opisao kao "gore od pasa i svinja" i nedostojne osnovnih zakonskih i ljudskih prava. No i ta povijest obespravljivanja ima svoju povijest – većina zakona kojima se kriminaliziraju homoseksualni odnosi u afričkim zemljama potječu još iz kolonijalnih vremena. Govoreći konkretno o Zimbabveu, zakoni protiv istospolnih seksualnih odnosa ondje datiraju iz 1891. godine, kada je slične zakone Britanska južnoafrička kompanija nametnula u više kolonija na jugu afričkog kontinenta.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više