Novosti

Društvo

HZZO osuđen za diskriminaciju i uznemiravanje trans osobe

Županijski sud u Dubrovniku presudio je da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje kriv za diskriminaciju i uznemiravanje trans osobe zbog čega je Zavodu ubuduće zabranjeno poduzimati radnje kojima se krši ili bi se moglo kršiti pravo na jednako postupanje i pravo na neuznemiravanje

Large rsz 3800px transgender pride flag 37827573944v1

(foto Wikimedia Commons)

Županijski sud u Dubrovniku u listopadu je donio presudu kojom je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje osuđen za diskriminaciju i uznemiravanje trans osobe, te mu je naloženo da prestane s takvim postupanjem i zabranjeno ubuduće poduzimati radnje kojima se krši ili bi se moglo kršiti pravo na jednako postupanje i pravo na neuznemiravanje.

Iz udruge Trans Aid ovom prigodom podsjećaju da se trans osobe susreću s različitim oblicima diskriminacije unutar zdravstvenog sustava što proizlazi iz izrazite zatvorenosti zdravstvenog sustava, posebice Ministarstva zdravstva i HZZO-a, po pitanju pristupa nužnoj zdravstvenoj skrbi za trans osobe.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe još je 2015. godine pozvala države članice da istraže modele trans-specifične zdravstvene skrbi bazirane na informiranom pristanku te da "izmijene klasifikacije bolesti koje se koriste na nacionalnoj razini zagovaraju izmjenu međunarodnih klasifikacija, osiguravajući da trans osobe, uključujući djecu, nisu označene kao mentalno bolesne, omogućujući im pritom pristup nužnoj zdravstvenoj skrbi oslobođenu od stigmi".

Početkom 2016. godine, i Ministarstvo zdravstva je donijelo Stručne smjernice za izradu mišljenja zdravstvenih radnika i psihologa o utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i životu u drugom rodnom identitetu, u kojima su jasno naznačene potrebe i nužni medicinski zahvati i tretmani za trans osobe.

"Već krajem iste godine, Ministarstvo zdravstva i HZZO počeli su djelovati suprotno smjernicama koje su izdali, kao i europskim i svjetskim direktivama i preporukama. Između ostalog, počeli su naplaćivati zahvat mastektomije za trans osobe koji je dotad bio subvencioniran od strane HZZO-a i koji je u spomenutim smjernicama Ministarstva zdravstva naveden kao jedan od nužnih zahvata kad je riječ o prilagodbi spola, a zbog čega je i podnijeta navedena tužba", navode iz Trans Aida.

Iako je presuda Županijskog suda u Dubrovniku pozitivan korak, još je mnogo problema koji ukazuju na hitnu potrebu reguliranja trans-specifične zdravstvene skrbi, kao i educiranja radnika u zdravstvu o radu s trans osobama.

Trans Aid stoga poziva Ministarstvo zdravstva i HZZO da zajedničkim snagama, uz suradnju sa stručnjacima i stručnjakinjama, hitno pokrenu promjene unutar zdravstvenog sustava kako bi zdravstvene usluge u Hrvatskoj bile pravične i na dobrobit svih građana.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više