Novosti

Kronika

Oganj Hristovog groba stigao u Borovo

Najveći i najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs u Borovu je obeležen u prisustvu velikog broja vernika koji su se okupili u Hramu Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana na vaskršnjem jutrenju, a potom i na liturgiji

Puyt4lh6sbpzr471ee0gd19kl63

Ususret Vaskrsu - popularno takmičenje za najlepše oslikano i najtvrđe kokošje jaje

Najveći i najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs u Borovu je obeležen u prisustvu velikog broja vernika koji su se okupili u Hramu Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana na vaskršnjem jutrenju, a potom i na liturgiji, pričešćujući se nakon dugog posta. Prvi borovski paroh, protojerej-stavrofor Čedo Lukić pročitao je vernicima vaskršnju poslanicu patrijarha srpskog Irineja u kojoj poglavar Srpske pravoslavne crkve poziva da se mir vrati svuda odakle je proteran, na prvom mestu u naša srca i domove. U borovski hram je stigao i sveti oganj sa Hristovog groba koji je preuzet iz Hrama Svetog Stefana Dečanskog u Borovu naselju.

- Pozivamo sve vernike da ponesu čašu s uljem i fitiljem i da prenesu sveti oganj i u svoje domove. Taj oganj treba da gori tokom čitave godine i da blagoslovi njih i njihove porodice - poručio je borovski paroh čestitajući vernicima Uskrs tradicionalnim pozdravom ‘Hristos vaskrse’.

Posle liturgije održana je tradicionalna manifestacija ‘Ususret Vaskrsu’, popularno takmičenje za najlepše oslikano i najtvrđe kokošje jaje koje se u organizaciji borovskog Udruženja Plavi Dunav održava već osmu godinu. Za najlepše oslikano uskršnje jaje nagrađeni su Katarina Vučković, Andrea Krnjajić i Miljana Poznanović u kategoriji učenika Osnovne škole Borovo, dok su u konkurenciji dece iz Dečjeg vrtića Zlatokosa vaskršnja jaja najlepše našarali Bjanka Mijatović, Nemanja Španović i Andrej Špehar. Zahvaljujući sunčanom i toplom vremenu, za Tucijadu se ove godine prijavio rekordan broj dece, njih 90, a najviše sreće imala je 10-godišnja Miljana Poznanović koja je u finalu pobedila Nikolinu Sremac. Prvoplasirane je srebrnim nakitom nagradila Zlatara Rim vlasnika Rajka Lukića iz Borova, a za druga i treća mesta organizator je obezbedio slatke pakete. U prostoru borovskog Parohijskog doma upriličena je i izložba uskršnjih jaja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više