>

novosti logo

Piše Novosti

Okrugli stol o stradanju civila tokom Bljeska

Okrugli stol povodom obilježavanja stradavanja civila tokom Vojno-redarstvene akcije ‘Bljesak’ organiziraju Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Srpsko narodno vijeće u petak, 27. travnja, od 11 do 13 sati, u Novinarskom domu u Zagrebu. Na okruglom stolu govorit će srodnici ubijenih tokom ‘Bljeska’, njihovi odvjetnici te predstavnici organizacija civilnog društva.

Prema različitim podacima u operaciji ‘Bljesak’ 1. i 2. svibnja 1995. godine ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece. Premda je od okončanja ratnih operacija prošlo 23 godine, zbivanja iz toga razdoblja i dalje su snažno prisutna u društvenom i političkom životu RH i susjednih država. Neriješena pitanja iz ranih 1990-ih i danas opterećuju međusobne odnose tih zemalja, otežavajući proces izgradnje povjerenja, kao značajnoga preduvjeta za stvaranje države čije osnovne vrijednosti počivaju na demokratskim standardima, poštivanju ljudskih prava i vladavini prava. Jedno je od tih pitanja je vezano i uz određivanje broja civilnih žrtava rata srpske nacionalnosti koje su život izgubile ili nestale tokom Vojno-redarstvene operacije ‘Bljesak’ te utvrđivanje što jasnijih okolnosti njihova stradanja i priznanje prava srodnika na istinu i reparaciju.

Na okruglom stolu želi se podsjetiti na obavezu države da procesuira ratne zločine, sačini evidenciju civilnih žrtava rata, donese sveobuhvatnije zakona te prizna prava civilnim žrtvama i njihovim srodnicima, otpiše troškove parnica srodnicima žrtava u postupcima za naknadu štete, te postupcima ovrha koji ih dodatno viktimiziraju, kao i donese i strategiju reparacija koja se ne odnosi na prošlost već kao nešto što je potrebno za prosperitetniju i mirniju budućnost.

Organizatori pozivaju da svojim dolaskom i učešćem u raspravi iskažete empatiju prema stradalim civilima u VRA ‘Bljesak’, članovima njihovih obitelji te zajedno potaknete razvoj kvalitetnog sustava priznanja prava civilnim žrtvama rata.

1/1