Novosti

Kronika

Oмaж jeднoj жeни кoja je дoшлa дo свoг крaja

Брojнe сцeнe свиркe и пjeвaњa пoзнaтих пjeсaмa трaгичнo прeминулe aмeричкe пjeвaчицe, публикa je пoпрaтилa aплaузимa и плeсoм, тaкo дa je aтмoсфeрa нa прeдстaви "Ko je убиo Џeнис Џoплин" у Зaгрeбу aсoцирaлa нa Вудстoк

Kao svojevrsni završetak Dana srpske kulture u organizaciji "Prosvjete" u zagrebačkom kazalištu Komedija 17. decembra izvedena je predstava Tijane Grunić "Ko je ubio Dženis Džoplin" u režiji Sonje Petrović i izvođenju glumaca Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu i svirača iz novosadskog benda UV.

Brojne scene svirke i pjevanja poznatih pjesama ove tragično preminule američke pjevačice, brojna publika popratila je aplauzima i plesom, tako da je atmosfera ove predstave, ili bolje rečeno mjuzikla, asocirala na Vudstok.

Po riječima Sonje Kesler, glumice SNP-a, uloga Dženis Džoplin je neponovljivo iskustvo.

- Svaki put mi je zadovoljstvo tumačiti tu inspirativnu ulogu o kojoj mogu da izdvojim samo najlepše utiske. Volim da slušam američku muziku iz tog vremena koja me vuče ka bluzu i džezu. Znala sam za Dženis i druge, ali nisam imala afiniteta prema toj muzici; naprotiv, malo me to uznemiravalo. Rediteljka Sonja Petrović zarazila me svojom ljubavlju prema Dženis i našla način da nas ispiriše da je zavolimo i u njoj nađemo izvore inspiracije. Predstava je zahtevna jer traži glumačko i pevačko umeće. Veseli me i srdačan prijem publike jer smo divno primljeni - rekla nam je Kesler.

- Isprva mi je bilo jako teško i nisam mogla da shvatim zašto sam ja pogodna za ulogu Dženis, ali rediteljka me ubedila da to mogu i treba da igram, a ja sam odlučila da joj verujem. Iz mene je izišlo što nikad nije. Što se tiče pevačkog dela, kad sam probila barijeru i shvatila da i to mogu, sve je bilo puno lakše - rekla je i podsjetila da je od 50 odigranih predstava više od pola bilo na festivalima uz preko 30 nagrada, rekla nam je Bojana Milanović, također iz SNP-a, koja sa Sonjom glumi dvije ličnosti Dženis Džoplin.

Nakon predstave razgovarali smo s producentkinjom Milicom Vukmanović.

– To je tema koja redateljku odavno zanima, kojom se bavi u svom radu i u drugim predstavama od kojih je ovo jedna od prvih i najuspešnijih. Sam lik Dženis Džoplin kao osobe i sve što ona predstavlja, ceo njen život, životni put i problemi, najviše je poteklo iz potrebe redateljke da ispriča sve teme koje njen život otvara. Između ostalog i o emancipaciji jer, iako se događa u prošlom veku, priča o emancipaciji i mnogo čemu može se primeniti i danas. Prvi put smo u Zagrebu gde smo nakon dugog planiranja došli na poziv "Prosvjete". Osim u Novom Sadu i celoj Srbiji, igrali smo po celom regionu. Ovo je jedna od najigranijih i najnagrađivanijih predstava koje smo imali. Premijerno je izvedena baš pred koronu, a iako je dugo imala stagnaciju, došla je do 50-og izvođenja, doživela bum u Srbiji i bila na više međunarodnih festivala širom Evrope, dobivajući brojne nagrade. Pozivi ne prestaju, što za gostovanja, što za festivale i zato se nadam da ćemo opet da igramo u Zagrebu - naglasila je Vukmanović.

"Kada sam razmišljala o tome da uradim predstavu o osobi, koja mi je bila uzor i inspiracija u tinejdžerskom periodu, uvek sam o njoj mislila kao o dvema osobama. Evidentno je njeno dvojstvo; njena dva lika i njene dve priče. Jedna priča o nesigurnoj, nežnoj, neprihvaćenoj i nezaštićenoj devojčici i ona druga o hrabroj, agresivnoj začetnici novog spiska kriterijuma za žene. Jedna zbog koje je živela i ona druga zbog koje je umrla u 27. godini. Jedna koja je išla ka svom kraju da bi druga počela. Stoga, ova predstava omaž je jednoj ženi koja je došla do svog kraja da bi se desio novi početak", rekla je svojevremeno redateljka Sonja Petrović.

Zanimljivo i da je priča o Dženis Džoplin svojevremeno obrađena i u Hrvatskoj. U predstavi "S ljubavlju, Janis" prvi puta izvedenoj 2008. proslavila se Zdenka Kovačiček sa svojim jedinstvenim vokalom i vrhunskom interpretacijom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više