>

novosti logo

Piše B.M.

Odgođeno gostovanje ‘Gospođe ministarke’ u zagrebačkom HNK-u

Predstava Narodnog pozorišta iz Beograda, koja je u Zagrebu trebala gostovati 16. lipnja, otkazuje se zbog bolesti glumca. Naknadno gostovanje očekuje se na jesen

Predstava ‘Gospođa ministarka’ Narodnog pozorišta iz Beograda i u režiji Jagoša Markovića, koja je 16. lipnja trebala gostovati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, otkazuje se zbog bolesti glumca. Naknadno gostovanje ove predstave, kažu iz uprave HNK, očekuje se na jesen.

Podsjetimo, bit će to prvo gostovanje Drame Narodnog pozorišta iz Beograda u zagrebačkom HNK-u nakon 37 godina.

U režiji Jagoša Markovića glavnu ulogu ministarke Živke tumači prvakinja Narodnog pozorišta Radmila Živković. Ova kultna predstava, u vremenima kada se prikazivala, za glavne protagonistkinje imala je najslavnije srpske glumice poput Žanke Stokić, Ljubinke Bobić, Olivere Marković, Mirjane Karanović i Svetlane Cece Bojković, a u jednoj od nedavnih i vrlo uspješnih verzija igrao ju je i jedan muškarac - Goran Jevtić.

Sadašnja ‘Gospođa ministarka’ po komadu najznačajnijeg srpskog komediografa dvadesetog vijeka, Branislava Nušića, u Narodnom pozorištu prvi put je odigrana 2004. godine i do sada ju je na matičnoj sceni vidjelo preko 135.000 gledatelja. Priča prati uspon i pad žene ministra, koja došavši iz ruralne sredine naglo otkriva elitne društvene krugove i opijena vlašću donosi nebrojeno mnogo loših odluka. Dramaturg ove predstave je pokojni Jovan Ćirilov, scenograf Boris Maksimović, a riječi kritike za ovu predstavu više su nego pohvalne.

1/1