>

novosti logo

Kultura Kultura
Piše Bojan Munjin

Narodno pozorište iz Beograda prvi put nakon 37 godina u zagrebačkom HNK-u

Narodno pozorište iz Beograda gostuje 16. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu s predstavom ‘Gospođa ministarka’

Narodno pozorište iz Beograda gostuje 16. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu s predstavom ‘Gospođa ministarka’, po komadu najznačajnijeg srpskog komediografa dvadesetog vijeka, Branislava Nušića. Bit će to prvo gostovanje Drame Narodnog pozorišta iz Beograda u zagrebačkom HNK-u nakon 37 godina.

U režiji Jagoša Markovića glavnu ulogu ministarke Živke tumači prvakinja Narodnog pozorišta Radmila Živković. Ova kultna predstava, u vremenima kada se prikazivala, za glavne protagonistkinje imala je najslavnije srpske glumice poput Žanke Stokić, Ljubinke Bobić, Olivere Marković, Mirjane Karanović i Svetlane Cece Bojković, a u jednoj od nedavnih i vrlo uspješnih verzija igrao ju je i jedan muškarac - Goran Jevtić.

Sadašnja ‘Gospođa ministarka’ u Narodnom pozorištu prvi put je odigrana 2004. godine i do sada ju je na matičnoj sceni vidjelo preko 135.000 gledatelja. Kao što znamo, priča prati uspon i pad žene ministra, koja došavši iz ruralne sredine naglo otkriva elitne društvene krugove i opijena vlašću donosi nebrojeno mnogo loših odluka. Dramaturg ove predstave je pokojni Jovan Ćirilov, scenograf Boris Maksimović, a riječi kritike za ovu predstavu više su nego pohvalne.

Ugledni kritičar Muharem Pervić naveo je u svom osvrtu da su se redatelj Marković i Radmila Živković ‘upeli iz petnih žila da naprave predstavu koja se neće gledati samo danas, već o kojoj će se pričati, za dug i lep pozorišni život’, dok Željko Jovanović ustvrđuje kako bi se moglo reći, ‘po ogromnom interesovanju publike koja je unapred razgrabila karte za nekoliko izvođenja ‘Gospođe ministarke’, da je Nušićeva junakinja u punoj snazi, da je ona još uvek najomiljeniji lik nacionalne drame i da njena popularnost nije smanjena tokom ovih 75 godina koliko je prošlo od praizvedbe komada…’

1/1