Novosti

Kultura

У Oсиjeку ћуприja

Нoвoсaдскo Српскo нaрoднo пoзoриштe у Oсиjeку je  извeлo пoдугaчку прeдстaву Koкaнa Mлaдeнoвићa, a пo мoтивимa чувeнoг рoмaнa Ивe Aндрићa

Uxvr4byyofljhq20pn4bujlcrva

Glumci cijelo vrijeme u vodi do gležanja

Druge večeri ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture u osječkoj Nastavno-sportskoj dvorani Gradski vrt, novosadsko Srpsko narodno pozorište izvelo je podugačku predstavu (bez pauze!) ‘Na Drini ćuprija’ na tekst i u režiji Kokana Mladenovića, a po motivima čuvenog romana Ive Andrića.

Nakon novosadske premijere u martu ove godine, to je bilo prvo gostovanje te zahtjevne predstave, koja ima vrlo jednostavnu, ali i impresivnu scenografiju, a koja se sastoji od korita rijeke Drine ispunjenog vodom i mnoštvom stolova i stolica, kojima se svaki čas gradi nešto novo i razgrađuje ono što je prethodno sagrađeno.

Predstava je i glumački zahtjevna, kako zbog količine teksta koju svatko od njih izgovori u dva i pol sata, tako i zbog činjenice da glumci govore turski, mađarski, njemački te hrvatski / srpski / bošnjački jezik, a i zato što su čitavo vrijeme do gležnja u vodi! Snažan i dugotrajan aplauz na kraju predstave svjedočio je da je ona na nekoliko stotina Osječana ostavila snažan utisak, usprkos tome što je tema teška, depresivna i što se režiser Mladenović kroz priču dotakao svih naroda koji su živjeli u Višegradu ili njime vladali i zločina koji su počinjeni od vremena kad je ćuprija na Drini građena (1571-1577.) pa sve do posljednjeg rata 1992. godine.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više