>

novosti logo

Kronika Kronika
Pišu D.H. i M.M.

Opravdan projekt SNV-a

Poljoprivrednici informirani o EU fondovima: Program ruralnog razvoja predstavljen je nositeljima OPG-ova u Daruvaru, kojih je bilo iznad očekivanja

U sklopu Informativne kampanje SNV-a u pogledu EU fondova za poljoprivrednike u više od deset županija, u Gradskoj vijećnici Grada Daruvara održana je prezentacija aktualnih mjera Programa ruralnog razvoja. Na iznenađenje samog organizatora – VSNM-a Grada Daruvara, predavanje je privuklo velik broj zainteresiranih, što je potvrda o velikim potrebama poljoprivrednika za sredstvima EU. Predavanjem se željelo što bolje informirati i pripremiti poljoprivrednike s područja Daruvara za apliciranje na natječaje koji su namijenjeni mladim i malim poljoprivrednicima, što potvrđuje i voditelj informativne kampanje Nikola Ivanović.

Naglasak predavanja bio je na mjeri 6, odnosno podmjerama; 6.1. - Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima, 6.2. - Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, 6.3. - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava i 6.4. - Ulaganje u stvaranje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti.

Prezentacija je bila strukturirana tako da se na jednostavan način, prilagođen slušateljima, obradi tema korištenja strukturnih fondova uz mogućnost postavljanja pitanja. Ovo je posebno važno zbog toga što su poljoprivrednici sve više primorani baviti se birokracijom i ‘papirima’, a uz sve to biti i menadžeri sposobni plasirati svoj proizvod na tržište.

Na prezentaciji u Daruvaru prisustvovalo je 35 zainteresiranih što je velik broj. Lokalne i regionalne samouprave, kao i manjinska vijeća kao savjetodavna tijela trebaju u tom slučaju biti na raspolaganju ne samo višim instancama, nego i u službi građana. Prvi korak upravo su ovakve prezentacije i animiranje poljoprivrednika na pohađanje takvih oblika informiranja s čime se slaže i zamjenik župana za srpsku nacionalnu manjinu Bjelovarsko-bilogorske županije Saša Lukić.

- Drago mi je da je Gradska vijećnica puna, a posebno što vidim mlade poljoprivrednike od kojih neki već jesu, a neki planiraju otvoriti OPG i krenuti u poljoprivrednu proizvodnju - zaključuje Lukić.

Prijave preko Agroneta

Konačno je raspisan novi natječaj za potporu razvoja malih poljoprivrednih gospodarstava. Za ovaj natječaj je rezervirano više od 150 milijuna kuna, a korisnici ove potpore su mala poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik, ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura. Iznos bespovratne potpore po korisniku je 15.000 eura.

Sredstva se mogu koristiti za kupnju domaćih životinja, objekata za poljoprivredu, poljoprivredne mehanizacije, poljoprivrednog zemljišta te za operativno poslovanje. Zahtjevi se podnose u elektronskom obliku putem Agronet aplikacije, od 27. veljače do 27. ožujka. Sredstva su ograničena, a značajnu ulogu imat će i vrijeme predaje aplikacije.

1/1