Novosti

Kronika

Trnovit put do sredstava EU

Problemi poljoprivrednika Istočne Slavonije u ‘osvajanju evropskih fondova’: Ključni dokument je poslovni plan i treba ga dobro napisati, a planiranu investiciju dobro razraditi

92bbhjewzicplhmj209rdwg94zj

U PORCU-u ohrabruju poljoprivrednike da ne odustanu 

Nakon što je u decembru objavljen drugi konkurs iz Programa ruralnog razvoja RH za period 2014. do 2020. godine, koji se odnosi na potporu mladim poljoprivrednicima, u Preduzetničko-razvojnom centru - Lokalnoj razvojnoj agenciji (PORC LRA) Opštine Erdut imaju puno ruke posla.

Interes za podmeru 6.1. Potporu za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima i tip operacije 6.1.1. ‘Potporu mladim poljoprivrednicima’ je velik, što i ne čudi jer je na području Opštine Erdut registrovano 377 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Svaka kultura ne nosi jednak broj bodova. Nije isto imati hektar vinograda i povrća ili hektar pšenice koja nosi najmanje

- Odaziv je veliki, ali mnogi mladi poljoprivrednici ne udovoljavaju propisanim uslovima. Do sada nam se javilo tridesetak vlasnika OPG-ova od kojih tek nekoliko ispunjava uslove i ima projektne ideje koje su prihvatljive - kaže Bojana Orsić, direktorica PORC-a LRA.

Podseća na osnovni uslov, a to je da podnosilac prijave mora biti osoba koja je starija od 18 godina i koja nije navršila 41 godinu na dan podnošenja prijave. Jedan od preduslova je da mladi poljoprivrednik mora biti nosilac ili odgovorna osoba na svom OPG-u, ali ne duže od 18 meseci. Iako su u objavljenom konkursu navedene prihvatljive aktivnosti, mladi poljoprivrednici često imaju nedoumice oko toga koja od tih aktivnosti može dobiti potporu. Zbog velikog interesa, PORC je organizovao Otvoreni dan za poljoprivednike i preduzetnike.

- Nastojimo da sa svakim od poljoprivrednika analiziramo planiranu investiciju i da im približimo njihovu mogućnost javljanja na konkurs. U nekoliko aktivnosti koje su prihvatljive, može se naći svaki mladi poljoprivrednik, te je šteta da se do 2020. godine ništa ne iskoristi iz Programa ruralnog razvoja - kaže Bojana Orsić i ističe da je 6.1.1. odlična podmera jer se dobija fiksan iznos od 50 hiljada evra.

Prema njenim rečima, ključni dokument je poslovni plan i treba ga dobro napisati, a planiranu investiciju dobro razraditi. Potpora se isplaćuje u tri rate tako da prati poslovni plan. Prva rata u iznosu od 30 odsto sredstava dobija se nakon donošenja odluke o prihvaćanju projekta, druga u iznosu od 50 odsto na račun stiže nakon započete aktivnosti, a ostatak od 20 odsto sredstava isplaćuje se nakon provedenih aktivnosti. Dodatni uslovi su vezani za ekonomsku veličinu gazdinstva.

- Važno je znati da svaka kultura ne nosi jednak broj bodova. Nije isto imati hektar vinograda i povrća ili hektar pšenice koja nosi najmanje bodova - pojašnjava Orsićeva dodajući da stručne službe u PORC-u rade i bodovanja prema objavljenom pravilniku. Maksimalan broj bodova koji se može ostvariti je 90, a prag prolaznosti je 30 bodova. Zahtevi se podnose putem Agroneta, a rok je do ponoći 24. februara.

Na prošlom konkursu je deset poljoprivrednika, kojima je PORC pisao projekte, uspelo povući sredstva, a još očekuju rezultate prijava za meru 4.1.1. koje su sada u fazi ocenjivanja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više