Novosti

Kronika

Прojeктимa дo инклузиje

Oсjeчкo-бaрaњскa жупaниja, прoмoвишући прaвo нa jeднaкe услoвe шкoлoвaњa зa сву дeцу, прoвeлa je двa прojeктa кojимa je пружeнa пoмoћ учeницимa с тeшкoћaмa у рaзвojу тe oсигурaнa шкoлскa прeхрaнa зa дeцу слaбиjeг имoвинскoг стaтусa

Yn04cfn6t4m8iyzulki8eqommdg

Konferenciji su prisustvovali predstavnici škola koje učestvuju u projektima

U prostorima Osječko-baranjske županije održana je konferencija u povodu završetka provedbe dva hvale vredna projekta: ‘Učimo zajedno 3’ i ‘Osiguravanje školske prehrane za decu u riziku od siromaštva”.

Mateja Matas, koordinatorica ‘Učimo zajedno 3’ u Osječko-baranjskoj županiji, pozdravila je prisutne, među kojima su bili brojni predstavnici škola koje učestvuju u navedenim projektima, i zahvalila partnerima na dosadašnjoj saradnji te uloženom trudu u provedbi oba projekata kojima je nositelj Osječko-baranjska županija.

Zvonimir Klobučar, član uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, posebno je istaknuo kontinuitet projekta ‘Učimo zajedno’, a naveo je i da će Regionalna razvojna agencija i dalje vredno raditi na pisanju novih projekta te svojim savetima, predlozima i tehničkom pomoći podupirati svoje osnivače tokom njihove provedbe.

Podsetimo, u projekt ‘Učimo zajedno 3’ prvo je bilo uključeno 70 učenika s teškoćama u razvoju koji pohađaju škole s osječkog i baranjskog područja te područja gradova Našica, Đakova, Belišća, Valpova i Donjeg Miholjca. Njegova vrednost iznosi 2.632.842 kune, a većina novca osigurana je iz Europskog socijalnog fonda i proračuna Republike Hrvatske, odnosno 2.492.000 kuna. S obzirom da Osječko-baranjska županija promoviše socijalnu inkluziju i pravo na jednake uslove školovanja za sve, ista je sufinancirala i ovaj projekt u iznosu od 140.842 kune.

Kako je istaknuto, županija će nastaviti raditi na daljnjem razvoju programa pomoćnika u nastavi za decu s teškoćama kroz prijave na konkurse vezane uz socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju te će se tako stalnim praćenjem novih potreba osigurati kontinuitet u pružanju podrške inkluzivnom obrazovanju.

Tokom provedbe ovog projekta škole su ukazale na potrebu za dodatnim pomoćnicima u nastavi pa je u razdoblju od marta do maja 2017. godine uvedeno dodatnih devet pomoćnika za deset učenika. Zbog velike potrebe za pomoćnicima, u projekt su uvedene i dve nove škole, Osnovna škola Darda i Osnovna škola Milka Cepelića Vuka, a pomoć u nastavi je na kraju dobio 81 učenik.

Drugi projekt, ‘Osiguravanje školske prehrane za decu u riziku od siromaštva’, po prvi se put provodi na području Osječko-baranjske županije koja je ispunila sve uslove poziva na natječaj te je na taj način osigurala sredstva za financiranje prehrane deci kojoj je to najpotrebnije. Njegova vrednost iznosi 963.716 kuna, a reč je o sredstvima koja su u celosti bespovratna. Partneri na projektu su 38 osnovnih škola koje zadovoljavaju uslove organizovane školske prehrane u vlastitim prostorijama i čiji učenici su u riziku od siromaštva, a nemaju prava i/ili mogućnosti na subvencioniranu školsku prehranu.

Planirani broj osoba kojima će se pružiti školski obrok bio je 1077 učenika, odnosno dece roditelja koji ostvaruju pravo na zagarantovanu minimalnu naknadu i ne primaju nikakvu subvenciju koja bi osigurala školsku prehranu. Tokom provedbe projekta i temeljem izračuna mesečne potrošnje utvrđeno je da je povučeni iznos bespovratnih sredstava dovoljan za uključenje novih učenika. Obzirom na navedeno, trenutni broj učenika kojima je pružena pomoć iznosi 1556. Osim osiguranja kvalitetne školske prehrane, primarni ciljevi ovog projekta su povećavanje socijalne uključenosti dece i smanjenje marginaliziranosti socijalno-ekonomskog statusa u svakodnevnim nastavnim aktivnostima i društvenoj sredini.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više