Novosti

Društvo

Oscilacijske igre

Uoči početka Olimpijskih igara u Japanu se nazire početak novog vala pandemije. Japanci su vrlo slabo procijepljeni i njihov otpor održavanju igara sve je veći, ali na njima inzistira Međunarodni olimpijski odbor

Large internacionala  pono%c5%a1

Protesti u Tokiju protiv održavanja Olimpijskih igara (foto Naoki Ogura/Reuters/PIXSELL)

Japan je nesretan domaćin ljetnih Olimpijskih igara. Prvi put ljetne su igre u toj zemlji trebale biti održane 1940. u Tokiju, a nisu održane zbog Drugog svjetskog rata. Godine 1964. igre su održane bez ikakvih problema. A onda je stigla treća nesreća. Igre 32. Olimpijade lani su odgođene zbog pandemije koronavirusa. Novi termin je od 23. srpnja do 8. kolovoza ove godine, ali što je otvaranje igara bliže, to im se Japanci više protive, a razlog je isti onaj koji ih je lani odgodio – koronavirus.

Japan je, u usporedbi s nekim drugim visokorazvijenim i pandemijom teško pogođenim državama, još i dobro prošao. Država od 125 milijuna stanovnika zabilježila je više od 720 tisuća oboljelih i 12 tisuća umrlih. No uoči početka igara u Japanu se nazire početak novog vala koronavirusa. Bolnice u Osaki, drugom po veličini gradu, suočene su s nedostatkom kreveta na covid-odjelima, medicinsko osoblje žali se na premorenost, upozoravaju na moguće urušavanje sistema i pozivaju na otkazivanje Olimpijskih igara. Regija Osaka najteže je pogođena novim valom pandemije u Japanu. U svibnju je u njoj zabilježena trećina svih smrti, iako u njoj živi tek svaki petnaesti Japanac.

Zemlja izlazećeg sunca veoma sporo procjepljuje stanovništvo. Do konca prošloga tjedna utrošeno je manje od osam milijuna doza cjepiva, cijepljeno je oko pet posto stanovništva. Još traje rana faza, vakcinira se medicinsko osoblje i starije od 65 godina (što u Japanu, s obzirom na demografsku starost i dugovječnost stanovništva, nije malen zadatak), a ostali bi tek trebali doći na red. Japan je sporo uvodio cjepiva. Donedavno je jedino odobreno bilo ono Pfizer/BioNTecha. Cjepiva AstraZenece i Moderne odobrena su tek 21. svibnja, iako je proizvodnja AstraZenece u Japanu počela još u ožujku. Tek u ponedjeljak, 24. svibnja Japan je otvorio centre za masovno cijepljenje, zasad u Tokiju i Osaki. Očekuje i da će mu biti isporučeno 100 milijuna doza Pfizer/BioNTechovog cjepiva do kraja lipnja. Sve to trebalo bi ubrzati cijepljenje japanskog stanovništva, ali bi i s velikim ubrzanjem razina procijepljenosti, primjerice u vrijeme održavanja Olimpijskih igara, bila niža nego u europskim državama.

Posljedica svega je sve veći otpor Japanaca održavanju igara. Prema istraživanju koje je početkom svibnja proveo dnevni list Yomiuri Shimbun, 60 posto Japanaca želi da se igre otkažu. Drugo istraživanje, ono TBS Newsa, provedeno u isto doba, pokazalo je da je 65 posto ispitanika za to da se igre otkažu ili odgode. Premijer Yoshihide Suga je zagovornik održavanja igara, ali više od njih voli sebe. Trenutačno mu je anketna popularnost slaba, a izjavom otprije dvadesetak dana kako igre nikada nije stavljao ispred svega, već mu je prioritet zaštititi živote i zdravlje, stvorio si je kakav-takav taktički prostor.

Osim grada Osake, organizatorima ne ide na ruku ni jedna druga Osaka, Naomi Osaka, tenisačica i dobitnica prestižne nagrade Laureus za najbolju sportašicu svijeta u 2020. godini. Ona smatra da rizike održavanja igara treba pažljivo razmotriti. Protiv igara je i Masayoshi Son, milijarder i čelnik Softbank Grupe. Smatra da bi Japan u slučaju održavanja Olimpijskih igara platio veliku cijenu, a to bi bila posljedica "vakcinacijske mlitavosti". Vladi je prigovorio zbog toga što igre ne želi otkazati u strahu od velikih financijskih penala koje bi nametnuo Međunarodni olimpijski odbor. Sona je strah da bi dolazak velikog broja stranaca iz dvjestotinjak država bio golem rizik za slabo procijepljenu zemlju, a unošenje nove, moguće opasnije, varijante virusa moglo bi izazvati mnogo veće gubitke, kako u ljudskim životima tako i u padu BDP-a, nego što bi to bilo otkazivanje igara. MOO inzistira na održavanju igara, posljedica toga – njegovi čelnici su vragovi u očima Japanaca. Inače, Euro u nogometu bit će održan, a Dublin je izgubio organizaciju utakmica jer UEFA-i, za razliku od ostalih 11 domaćina, nije mogao jamčiti da će se one igrati pred publikom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više