Novosti

Kronika

Oslikana petrinjska jesen

Održana 13. likovna kolonija ‘Jesen u Petrinji 2020’: Slike nastale na koloniji bit će izložene u petrinjskoj Galeriji ‘Krsto Hegedušić’ u julu iduće godine

Large kolonija2

Likovna kolonija u Petrinji, 2020.

Petrinjski pododbor SKD-a Prosvjeta, organizirao je 13. Likovnu koloniju nazvanu ‘Jesen u Petrinji 2020.’ Na ovoj likovnoj manifestaciji, pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, okupilo se 18 slikara, među kojima i troje akademskih slikara iz Zagreba: Nedeljko Tintor i Slavko Marić te Dragica Križan - Biba, koja je na petrinjskoj koloniji sudjelovala prvi put.

Umjetnici iz Zagreba, Karlovca, Krnjaka, Velike Gorice, Plitvičkih jezera, Stubičkog Strmca, Kutine, Popovače, Petrinje i Moštanice slikali su svoja djela u maloj dvorani Hrvatskog domu u Petrinji, ali i u petrinjskom parku, nakon čega su im dodijeljena priznanja, te su dan nastavili uz druženje.

- Slike nastale na koloniji bit će, kao i godinama dosad, izložene u petrinjskoj Galeriji ‘Krsto Hegedušić’ u julu iduće godine. U planu nam je da budu izložene i u prostorima SKD-a ‘Prosvjeta’ u Zagrebu - rekla je Mara Vilus, predsjednica Pododobora Petrinja SKD-a ‘Prosvjete’.

Idući kulturni događaj petrinjskog pododobora ‘Prosvjete’, poznati Festival ojkače, odgođen je do daljnjega zbog pandemijskih mjera. No Mara Vilus, kao predsjednica Koordinacijskog odbora Banije za područje Sisačko-moslavačke županije, najavila je do kraja godine organiziranje manifestacije Svečanosti Banije ‘U riječi, slici, pjesmi i igri’.

- Šest je pododbora - Petrinja, Sisak, Glina, Dvor, Hrvatska Kostajnica i Mali Gradac u sklopu Koordinacijskog odbora Banije, a njihovi članovi bi do kraja ove godine sudjelovali u toj manifestaciji koja će se održavati u tim mjestima – najavila je Mara Vilus. Podsjetila je da će na Svetog Jovana, 20. januara 2021., petrinjski pododbor SKD-a ‘Prosvjete’ obilježiti 20 godina rada.

- Povodom dva desetljeća radit ćemo na tome da dobijemo prostor u kojem ćemo održavati aktivnosti. Također, želja nam je da oformimo dječju sekciju u koju bi okupili desetero djece, a koje bi profesorica srpskog jezika Dragica Babić učila ćirilici i upoznala ih sa srpskim piscima, što nemaju prilike učiti tokom redovnog školskog programa. Nastojat ćemo djecu Petrinje uključiti i u dopisnu nastavu srpskog jezika. Za sve to dobili smo podršku glavnog sekretara ‘Prosvjete’ Slobodana Živkovića, koji nas je i posjetio na Likovnoj koloniji – zaključila je Mara Vilus.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više