Novosti

Kronika

ДВД с кoрдунaшким ojкaчaмa

У Вргинмoсту je прoмoвирaн ДВД сa снимкaмa Пjeвaчкe групe тaмoшњeг пoдoдбoрa Српскoг културнoг друштвa "Прoсвjeтa" кoja извoди трaдициoнaлнe и нaрoднe пjeсмe тoгa крaja - ojкaчe

Large 5

Vođa pjevačke grupe Vlado Gabrić

U prepunoj dvorani Doma kulture u Vrginmostu, promoviran je DVD Pjevačke grupe tamošnjeg pododbora Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" koja izvodi tradicionalne i narodne pjesme toga kraja - ojkače. Promocija je održana u organizaciji pododbora "Prosvjete" i tamošnje Općine. DVD traje oko 70 minuta i sastoji se od snimaka pjevačke grupe. Među ostalim, prisustvovali su urednik časopisa SKD-a Prosvjeta Čedomir Višnjić i etnomuzikologinja iz Zagreba Jovana Lukić. O svemu tome razgovarali smo sa vođom te pjevačke grupe, Vladom Gabrićem, penzioniranim nastavnikom negdašnje Osnovne škole Slavsko Polje.

- Ja sam samo jedan od pjevača izvornih kordunaških narodnih pjesama ojkača. Ponosan sam na našu mušku grupu iz Vrginmosta - Dvojnice i u grupi nas je sedam. DVD su nam izradili prijatelji iz Beograda Mile Šapić, Petar Šaula, Milan Jovanović i Gojko Velimirović. Uvijek ćemo im biti neizmjerno zahvalni: mi smo naše kulturno društvo osnovali davne 2001. s jedinom željom da sačuvamo ono što se neminovno gubi jer nemamo dovoljno ljudi i mladih. Osnovali smo pododbor Prosvjete sa željom da sačuvamo ojkaču, seljančicu, drmeš, sve ono čime su se bavili naši stari. Nažalost, najčešće štivo koje mi povratnici čitamo su - osmrtnice. Nema više ni kukunješća, ni seljančice ni ojkače - rekao je Gabrić.

Na prvom Saboru ojkača u Malom Gradcu, kako su ocijenili stručnjaci i muzikoetnolozi, ova pjevačka grupa je jedina izvorno pjevala narodne pjesme. Ljubljana, Zagreb, Rijeka, Karlovac, obližnje općine, Krnjak, Vojnić, Vrginmost, pa Banja Luka, Hrvatska Kostajnica, Lika i Gomirje su bila mjesta njihovih nastupa. Česti su bili gosti na Kordunaškim večerima u Beogradu i Srbiji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više