Novosti

Politika

Osmoro kandidata u utrci za predsjednika Srbije

Ovjerene potpise za kandidaturu predali su Aleksandar Vučić (SNS), Zdravko Ponoš (Ujedinjena Srbija), Miloš Jovanović (koalicija Nada), Milica Đurđević Stamenkovski (Zavetnici), Biljana Stojković (koalicija Moramo), Boško Obradović (Patriotski blok) Branka Stamenković (koalicija Suverenisti) i Miša Vacić (Srpska desnica)

Large izbori

Konačan spisak predsjedničkih kandidatkinja i kandidata bit će poznat do 18. marta (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Rok za predaju ovjerenih potpisa za predsjedničku kandidaturu u Srbiji istekao je u ponoć, a konačan spisak predsjedničkih kandidatkinja i kandidata bit će poznat do 18. marta, kada bi Republička izborna komisija trebalo utvrditi i objaviti zbirnu izbornu listu.

Prema posljednjim informacijama lista Danas, za mjesto na Andrićevom vencu borit će se osam kandidata. Republičkoj izbornoj komisiji ovjerene potpise predali su Aleksandar Vučić ispred Srpske napredne stranke, kandidat Ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš, Miloš Jovanović kao kandidat koalicije Nada i Milica Đurđević Stamenkovski koja je kandidat Zavetnika. Posljednjeg dana potpise su predali profesorica Biljana Stojković ispred koalicije Moramo, Boško Obradović, kandidat Patriotskog bloka, Branka Stamenković ispred koalicije Suverenisti, a dva sata prije ponoći 12.500 ovjerenih potpisa RIK-u je predao i lider Srpske desnice Miša Vacić čime je broj desničarskih kandidata premašio polovinu. Vacić je, inače, pred RIK stigao u blindiranom džipu ruskih registarskih tablica, u koloni više desetina vozila za srpskim i ruskim zastavama i uz bakljadu. U koloni je, kako kažu, bilo još vozila s ruskim tablicama, a neki od njih su imali oznaku "Z".

Prema tvrdnjama Đorđa Vukadinovića urednika časopisa "Nova srpska politička misao", koji je proveo istraživanje prije mjesec dana, apsolutni kandidat i to za pobjedu u prvom krugu je Vučić, iako mu je popularnost u padu i to sa 60 do 65 posto na 49 do 50 posto, te da "samo više solidnih kandidata može predsedničke izbore oterati u drugi krug". Istaknuo je da predsjednički kandidat dijela opozicije Ponoš, prema istraživanju, "stoji dobro" i da iza njega stoji i "najjača opoziciona partija". "On je negde sada na 15 do 16 odsto podrške", rekao je Vukadinović, dok kandidatkinja zeleno-lijeve koalicije - čije se ime tada još nije znalo - dobiva oko 10 posto.

 

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više