Novosti

Kronika

Oсвeћeн Свeти Илиja

У oргaнизaциjи Српскe прaвoслaвнe пaрoхиje угљeшкe у Угљeшу, нa дaн Св. aпoстoлa Jaкoвa и Св. Стeфaнa, извршeнo je вeликo oсвeћeњe нoвoсaгрaђeнoг хрaмa Св. Прoрoкa Илиje

Large 2

U organizaciji Srpske pravoslavne parohije uglješke u Uglješu 22 . oktobra, na dan Sv. apostola Jakova i Sv. Stefana, izvršeno je veliko osvećenje novosagrađenog hrama Sv. Proroka Ilije. Hram je osvetio i liturgiju služio Njegovo Preosveštenstvo episkop osječkopoljski i baranjski gospodin Heruvim. Ideja o izgradnji hrama u Uglješu datira još od Drugog svetskog rata, i u to vreme čak je i kamen za izgradnju bio dovezen, ali je rat zaustavio proces izgradnje sve do danas.

Temelje novosagrađenog hrama 2017. godine osvetio je vladika sremski Vasilije, a zemljište je poklon meštanke Svetlane Pranjić. U temelje hrama uzidana su četiri kamena donesena sa svetih mesta pravoslavlja od kojih je jedan iz manastira Hilandar na Svetoj Gori. Pored četiri kamena, koji simbolizuju časni krst, u temelje je uzidan i peti koji je za izgradnju ove crkve bio pripremljen još pre Drugog svetskog rata.

Nesvakidašnjoj radosti prisustvovali su brojni vernici iz Uglješa i okolnih mesta jer za meštane bogovidac i čudotvorac Sv. Prorok Ilija ima vrlo važno značenje. To je ujedno i dan mesta Uglješ. Osim osvećenja hrama za prisutne je upriličen kulturno umetnički program te trpeza ljubavi kojoj su prisustvovali generalni konzul Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić, narodna poslanica SDSS Dragana Jeckov, dožupan Osječko-baranjske županije Radomir Čvarković, predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić, državni sekretar Mile Horvat i drugi uzvanici.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više