Novosti

Kronika

Угљeш грaди цркву

Нaкoн штo су рaдници кoмунaлнoг пoгoнa Oпштинe Дaрдa, уз свeсрдну пoмoћ мeштaнa Угљeшa и њихoвe мeхaнизaциje, уклoнили рушeвну згрaду нa сусeднoм зeмљишту, зaвршeни су рaдoви нa урeђeњу зeмљиштa нa кojeм ћe бити сaгрaђeнa Српскa прaвoслaвнa црквa Свeтoг прoрoкa Илиje Teсвићaнинa

Ix1ej8w42s6u2ykzl6mmzbs3n28

Izgled buduće crkve Svetog proroka Ilije Tesvićanina - Gromovnika 

Nakon što su radnici komunalnog pogona Opštine Darda, uz svesrdnu pomoć meštana Uglješa i njihove mehanizacije, uklonili ruševnu zgradu na susednom zemljištu, završeni su i radovi na uređenju zemljišta na kojem će biti sagrađena Srpska pravoslavna crkva Svetog proroka Ilije Tesvićanina.

U ovom trenutku traje postupak ishođenja građevinske dozvole za ovaj pravoslavni hram, a Darda, kao druga po veličini baranjska opština, za izradu projektne dokumentacije i ishođenje dozvole, iz proračuna za tekuću godinu namenila je 50.000 kuna. Ove godine u planu je početak izgradnje ‘uglješke svetinje‘, preciznije izlevanje temelja. Meštani Uglješa, osim što su sa svojim rukama i mehanizacijom dali veliki doprinos u zahtevnim radovima, sa oduševljenjem su i ispraćali radove.

Sveti prorok Ilija, kojeg pravoslavni vernici nazivaju još i ‘gromovnikom‘, za vernike Uglješa puno je više od sveca. Ilindan je mesna slava u ovom malom baranjskom mestu u kome se svake godine kod pravoslavnog krsta (lokacija buduće crkve) okupljaju meštani i njihovi gosti, koji kroz višednevne kulturne, zabavne, verske i druge manifestacije proslavljaju praznik Svetog Ilije.

Na projektu izgradnje hrama Svetog proroka Ilije Tesvićanina u Uglješu, pored Srpske pravoslavne crkvene opštine, uključili su se Opština Darda, Mesni odbor Uglješ, Opštinska organizacija SDSS-a Darda i VSNM Opštine Darda. Za očekivati je da će u dogledno vreme pomoć pružiti ostale srpske institucije i organizacije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više