>

novosti logo

Piše Novosti

'Otkrivanjem identiteta osumnjičenika kompromitira se tajnost žrtve'

Platforma za ženska reproduktivna prava apelira na građane da se suzdrže od napada na suca i osumnjičene u slučaju višestrukog silovanja 15-godišnjakinje kraj Zadra

Povodom napada na suca kao i objavljivanje imena osumnjičenih za silovanje djevojčice u okolici Zadra, u slučaju koji je zgrozio hrvatsku javnost kako zbog gnjusnosti samog čina tako i puštanja na slobodu navodnih počinitelja, Platforma za reproduktivna ženska prava uputila je apel građanima i građankama da se suzdrže od pretjeranih reakcija.

‘U ime naše borbe, apeliramo na sve da tu borbu ne zagade agresivnim napadima i ispadima bilo koje vrste. To nije način da ostvarimo promjenu. Shvaćamo frustraciju, no ona će se izliječiti boljim društvom za koje se zajedno borimo u subotu’, stoji u priopćenju Platforme za ženska reproduktivna prava. Dodaju i da se nepravda ne rješava nepravdom, niti zlostavljanje zlostavljanjem. ‘Agresivni napadi nisu odgovor na propuste sustava, a spirala nasilja neće nam donijeti pravdu i zatire šansu za poboljšanje sustava pravosudne zaštite’, stoji u njihovom priopćenju.

Iz Platforme upozoravaju i da se otkrivanjem identiteta osumnjičenika kompromitira tajnost identiteta žrtve te mole građane da se suzdrže od djela koji mogu ugroziti bilo čiju sigurnost. Također pozivaju sve da dolaskom na mirni prosvjed #pravdazadjevojčice ukažu na potrebu za nenasilnim institucionalnim promjenama. Prosvjedi će se održati u Zadru, Splitu i Rijeci, te Puli i Osijeku.

1/1