>

novosti logo

Piše Novosti

Širom Hrvatske prosvjedi protiv puštanja osumnjičenih za silovanje

Prosvjedi pod nazivom 'Pravda za djevojčice' održat će se u petak u Zadru, a u subotu u Zagrebu, Rijeci i Splitu

Nakon što je hrvatska javnost saznala za slučaj oslobađanja iz pritvora petorice mladića osumnjičenih za višestruko silovanje maloljetnice u jednom mjestu kod Zadra, diljem Hrvatske organiziraju se prosvjedi.

Javnost je konsternirana ne samo brutalnošću zločina, već i ponašanjem zadarskog suca Ivana Markovića koji je osumnjičene pustio na slobodu.

Ove subote, 19. listopada, s početkom u 10 sati pozivaju se tako svi građani i građanke na sudjelovanje u prosvjedu pod nazivom 'Pravda za djevojčice'. Povod prosvjeda u organizaciji zaklade Solidarna na Trgu kralja Tomislava je, kako navode u pozivu, 'puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana'. 'Puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve', poručuju iz Solidarne.

Prosvjedom se traži 'od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve'. Drugi zahtjev organizatora odnosi se na DORH od kojeg traže hitno premještanje postupka sa zadarskog Županijskog suda 'kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve'. Prosvjedom se zahtjeva i da se odmah poduzme sve kako bi se zaštitila žrtva. I konačno, traže se izmjene Kaznenog zakona 'kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa'.

U Splitu u organizaciji udruge Domine također će se prosvjedovati 19. listopada s početkom u 10 sati ispred tamošnjeg Županijskog suda. 'Ovom akcijom želimo iskazati i solidarnost svim žrtvama seksualnog nasilja, dati im podršku i poručiti kako nisu same. Žrtvama seksualnog nasilja, kaznenog djela koje se prijavljuje u najmanjem broju u odnosu na učestalost, nadležne institucije, ali i društvo općenito, poručuje kako im ne vjeruje i kako su si (djelomično) same krive za proživljenu traumu. Vrijeme je da institucije što je više moguće, unutar zakonskih okvira, stanu na stranu žrtve, ali i da mi kao društvo reagiramo!', stoji u pozivu udruge Domine.

Prosvjedovat će se i u Rijeci, a tamošnji skup zakazala je Inicijativa Građanke i građani Rijeke također za subotu 19. listopada, no za razliku od Splita i Zagreba, s početkom u 11 na Kontu. 'Ovim okupljanjem želimo iskazati solidarnost žrtvi seksualnog nasilja, dati joj podršku i poručiti joj kako nije sama. Ali želimo i poslati poruku nadležnim institucijama kako je ovakvo postupanje od strane sustava u najmanju ruku sramotno i poražavajuće. Umjesto da se orijentira na prava i dobrobit žrtve, naše pravosuđe uporno štiti zlostavljače. To nije pravda, to je zločin', stoji u pozivu riječkih organizatorica koji se potpisuju s Građani i građanke Rijeke. U Zadru će se pak prosvjedovati u petak točno u podne ispred zgrade Županijskog suda.

Osim ovih gradova, prosvjedi će se održati i u Puli te Osijeku.

1/1