Novosti

Politika

Diljem zemlje prosvjedi: 'Tko šuti o nasilju je kukavica, a onaj koji nalazi opravdanja papak'

Građani Hrvatske u subotu izašli na ulice i trgove tražeći 'Pravdu za djevjočice' kako bi poručili da je potrebno mijenjati odnos prema silovanju u svim segmentnima društva - od obitelji do pravosuđa

Mnoštvo građana Zagreba danas je, umjesto na špicu, krenulo prema Trgu kralja Tomislava gdje se održavao jedan u nizu današnjih prosvjeda u Hrvatskoj pod nazivom 'Pravda za djevojčice'.

Prosvjed je počeo u deset sati, a tisuće građana i građanki, među kojima je bilo i mnogo djece, nosili su transparente na kojima su iskazali podršku za višestruko silovanu djevojčicu u okolici Zadra, čiji su počinitelji najprije bili pušteni da se brane sa slobode, da bi na kraju ipak završili u istražnom zatvoru. Prosvjednici su upozorili i na cjelokupan pravosudni sistem i odnos društva prema ženama. Na transparentima se tako našla i oštra kritika pravosuđa koje je i na ovom slučaju pokazalo da je nešto duboko kvarno u njemu. Među okupljenim mnoštvom mogli su se vidjeti slogani poput: 'Nisi sama, nisi kriva', 'U ime djevojčica vičem: Dosta', 'Mi vam vjerujemo', 'Krivosuđe ili pravosuđe', 'Bez pristanka - silovanje', 'Ni pokorne ni pokorene', 'Nema opravdanja', 'Nekažnjavanje zločina je zločin'...

Sam prosvjed u organizaciji Platforme za reproduktivna prava, Inicijative #spasime, Ženske sobe i zaklade Solidarna nije trajao dugo, a organizatorice i organizatori poslali su poruke s bine na kojoj su se nalazili i motoristi na čijim je motorima bio slogan 'Pravda za djevojčice'.

Među govornicima je bio i Ivan Blažević iz zaklade Solidarna koji je poručio okupljenima da ga ovo ponovno okupljanje, koje prerasta u krik očaja, dovodi u situaciju iz koje bi se najradije katapultirao, a da ga bijes i bol koju osjeća dovode u stanje očaja. Pozvao je na djelovanje i  objasnio što za njega znači biti frajer.

- Moja definicija frajera u ovoj zemlji jednostavno ne prolazi. U ovoj zemlji frajeri drže visoke političke funkcije, upravljaju regijama i tuku svoje žene. U ovoj zemlji najveći lopovi ispijaju kave s nedodirljivim sucima i sutkinjama, ratni zločinci i huškači postaju cijenjeni saborski zastupnici, a nasilnici svečano otvaraju škole. U ovoj zemlji djeca frajera postaju frajeri tako da nekažnjeno autima gaze pješake. Tuku novinare ili imaju vlastiti hotel prije navršene 30. godine - rekao je Blažević i priznao kako je stotinama puta isplakao suze za one koji su slabiji ili drugačiji.

- A vi dobro znate da muškarac koji plače u ovoj zemlji ne može biti frajer. I zato ja zapravo nisam niti bi želio biti frajer. Ti frajeri mogu biti sve i svašta. Ali nikad neće moći biti ono što misle da jesu. Ti frajeri nisu i za mene nikad neće biti muškarci - rekao je Blažević i nastavio kako je ovoj zemlji 'puna kapa' takvih samozvanih heroja.

- Ova zemlja treba muškarce. A muškarci za razliku od frajera svojoj djeci pružaju ljubav i nježnost. Dječacima kažu da smiju plakati, a djevojčicama ponavljaju da budu snažne i svoje - rekao je Blažević te uputio svima jednu molbu.

- Molim vas da obećamo da nikad, ali nikad, nećemo počiniti, prešutjeti ili opravdavati muško nasilje nad ženama, odnosno nasilje uopće. Jer onaj tko zlostavlja slabije od sebe je slabić. Onaj tko šuti o nasilju je kukavica, a onaj koji nalazi opravdanja pravi je papak. Ne budimo slabići, kukavice ni papci. Budimo ljudi - završio je svoje obraćanje Blažević.

Jelena Tešija iz kolektiva Faktiv ispričala je okupljenima kako su feministkinje izborile sva prava koja danas imamo i koja moramo braniti.

- One su te koje su ovo društvo mijenjale - rekla je Tešija i dodala kako se godinama radilo na podizanju svijesti, a da je danas trenutak kada se uistinu mogu dogoditi promjene.

- Tražimo pravdu za djevojčice, tražimo pravdu za djevojke, žene, transrodne osobe i sve druge koji su preživjeli nasilje. Zahtijevamo sekularnu, seksualnu edukaciju u školama. Zahtijevamo da djeca uče o granicama i rodnoj ravnopravnosti. Zahtijevamo društvo koje se neće pitati 'a kako im je ona dala povod', nego 'kako joj možemo pomoći i kako ovo ubuduće možemo spriječiti - rekla je Tešija.

- Zamijenimo svakodnevni seksizam svakodnevnom borbom za prava žena. Zamijenimo glupe šale o silovanju sistemskom kritikom. Zamijenimo društvo šutnje, društvom podrške i zajedničke promjene. Posljednje riječi strašne žene feministkinje Rose Luxemburg su: 'Bijah, jesam, bit ću E pa, bile smo, jesmo, bit ćemo. Zajedno u nadi i zajedno u prkosu, zajedno u pobuni, zajedno u nepokolebljivom otporu, zajedno u borbi za pravedan svijet, novi, drugačiji svijet za djevojčice. Pravda za djevojčice - završila  je svoj govor Tešija.

Zagrebački skup završio je izvedbom pjesme 'Ona se budi'.

Osim u Zagrebu, danas se prosvjedovalo i u Splitu gdje se pred tamošnjim Županijskim sudom okupilo nekoliko stotina građana. Skup je započeo paljenjem lampiona i dugotrajnim pljeskom podrške i minutom šutnje za pravosuđe, prenosi Dalmatinski portal.

- Simboličnim paljenjem lampiona i šutnjom želimo poslati poruku javnosti, državi i pravosuđu da se odnos prema žrtvama nasilja i seksualnih kaznenih djela mora mijenjati, a kako žrtve nakon podnošenja prijave ne bi bile izložene dodatnom nasilju institucija. Najveći teret odgovornosti prema žrtvi i javnosti je upravo na pravosuđu. Mlade djevojke i žene izložene su osuđivanju i nepovjerenju sustava i zajednice. Stoga je potrebno mijenjati pristup žrtvama seksualnog nasilja - rekla je Karmela Šegvić, pravna savjetnica udruge Domine okupljenima u Splitu.

Unatoč kiši prosvjedovalo se i u Rijeci gdje su građani simbolički zapalili svijeće te nosili transparente među kojima se isticao jedan na kojem je pisalo: 'Krivosuđe -  glavna drolja u HDZ-ovom bordelu. Prosvjedovalo su i u Osijeku gdje su građani transparentima poručili: 'Ne znači ne' i 'Ja ti vjerujem'.

Na prosvjedu koji je održan u Puli policija je umalo uhitila dvojicu muškaraca koji su nosili majice s natpisom 'HDZ lopovi. Lopine!' U znak potpore dvojcu, brojni prosvjednici su okružili policajce, koji su tvrdili da ih želi privesti jer jedan od muškaraca nije imao osobnu iskaznicu. Potom je policajka pred okupljenim kazala da neće biti potrebe za odvođenjem mladića ukoliko skinu sporne majice. Na kraju ih mladići nisu skinuli, a policija je odustala od privođenja.

Prosvjedi su se održali i u manjim gradovima poput Korčule, Bjelovara i drugih, a do kraja dana trebali bi biti održani svih 13 prosvjeda, koliko je najavljeno.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više