Novosti

Politika

Otvorite Markov trg!

Gong je pozvao Vladu da ne čeka jesen i rok u kojem, prema Uredbi o štićenim osobama, treba obnoviti sigurnosnu prosudbu o tome koliko su mjere na Markovom trgu nužne, nego da to učini i prije isteka propisanog roka od dvije godine

Large markov

Ograde na Markovom trgu postavljene su prije 18 mjeseci (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Vlada Republike Hrvatske zabarikadirala je ključne demokratske institucije pod izlikom brige za sigurnost. Pristup Vladi i Saboru moguć je tek nakon prijave na policijskim punktovima gdje bilježe svako kretanje zaštićenim prostorom Markovog trga. Međutim, Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi kako ne vodi evidenciju o tome koga i kojim poslom pušta iza barikada, upozorava organizacija Gong.

Na njihovo traženje policijske evidencije posjeta Saboru i Vladi od listopada 2020. godine, od kada je Markov trg zatvoren, MUP je odgovorio kako “takve evidencije nisu nužne za postizanje cilja i svrhe uspostavljenih mjera”. Istovremeno, o cilju i svrsi uspostavljenih mjera MUP kaže: “Cilj i svrha uspostavljenih mjera osiguranja i zaštite je prevencija sigurnosnih prijetnji, otklanjanje različitih oblika ugrožavanja i odbijanja napada na štićene osobe, objekte i prostore”.

Mjere osiguranja i zaštite zbog kojih građanke i građani već gotovo dvije godine ne mogu proći Markovim trgom provode se temeljem odredbi Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora, a u koju je nakon napada na zgradu Vlade, Markov trg dodan kao štićeni prostor prve kategorije. Do sada su u ovoj kategoriji bili objekti Ureda predsjednika RH na Pantovčaku, kao i zgrade Sabora i Vlade, zbog čega se Gong pita je li zatvaranje cijelog Trga nesrazmjerno, osobito ako policija ne vodi nikakvu evidenciju o kretanju štićenim prostorom.

Gong je u svojim preporukama za otvorenost pozvao Vladu da ne čeka jesen i rok u kojem, prema Uredbi o štićenim osobama, treba obnoviti sigurnosnu prosudbu o tome koliko su mjere na Markovom trgu nužne. To može učiniti i prije isteka propisanog roka od dvije godine od izrade prethodne prosudbe. Prema Ustavu RH, svako ograničenje slobode ili prava građanki i građana mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom konkretnom slučaju i stoga ponovo postavljamo pitanje: je li nakon gotovo dvije godine sigurnost toliko ugrožena da je i dalje nužno zatvaranje cijelog Markovog trga?

Iako je predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio da je napad na zgradu Vlade bio teroristički čin, javnost i dalje nema nikakve informacije o tome koji su bili motivi napada. Vrijeme prolazi, a političke elite u Hrvatskoj sve više i češće odmiču se od demokratskih standarda. Nakon što dvije godine, pod izlikom COVID-a, nismo znale kako koji zastupnici kako glasuju, sada imamo zatvorene institucije za javnost i u fizičkom i online svijetu, gdje je građanima i građankama sve teže pratiti rad vlasti. Imamo pravo znati kako i što rade Vlada i Sabor, tvrdi Gong.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više