Novosti

Društvo

Pararadnička postrojba

Radničko vijeće, koje je u varaždinskoj firmi City Connect formirano kako bi se suzbio rad pionirskog sindikata, sada se u medijima reklamira kao pozitivan pothvat za radnička prava i važan pomak u industriji

Large kampanja za ve%c4%87e pla%c4%87e city connect foto ris facebook

Sindikalna kampanja za veće plaće pokrenuta na proljeće u City Connectu (foto RIS Facebook)

"Izuzetno sam ponosan na našu radničku inicijativu za osnivanjem prvog Radničkog vijeća iz razloga što su zaposlenici najvrjedniji dio, zapravo srž kompanije. Nakon dugotrajnog i zahtjevnog procesa, nakon same inicijative, napokon smo uspjeli", kaže ovih dana za Varaždinske vijesti Dino Korent, predsjednik Radničkog vijeća u City Connectu. Uvodno se čitateljima objašnjava kako je ovo "prvi takav slučaj i prilično važan pomak u ovoj industriji".

Usporedimo ove izjave s izjavama koje smo u svibnju dobili od Igora Čudića, sindikalnog povjerenika podružnice Regionalnog industrijskog sindikata (RIS) u City Connectu. "Morali smo dugo objašnjavati da mi ne želimo nešto takvo. Da smo mladi. Da možemo sami, kao radnici, graditi svoj sindikat. Mi smo resurs, poslodavci zarađuju na nama", kazao je Čudić, dodavši da su se nakon pet mjeseci organiziranja, koje je bilo "kao u špijunskom filmu", u City Connectu outali kao sindikalna podružnica RIS-a. Radilo se o prvom takvom slučaju i prilično važnom pomaku u ovoj industriji.

Da se sindikata u City Connectu istinski boje pokazuje i formiranje kvazi Radničkog vijeća, o čijem smo izborima i procesu prikupljanja kandidatura također već pisali. S jedne je strane u srpnju tako bila kandidacijska lista radnika i radnica udruženih u sindikat, a s druge skupina koja se prikazivala kao neovisna. Neovisna je skupina po firmi dijelila antisindikalne pamflete, a među ostalim se tvrdilo da se firmu i njezine klijente plaćenim oglasima blati po novinama i internetu.

Uspjelo se tako regrutirati dovoljno zastrašenih radnika i osigurati da većinska pozicija u Radničkom vijeću izmakne radnicima učlanjenima u sindikat. Kad je takvo Radničko vijeće formirano, slijedi nam, evidentno, daljnja promocija neovisnosti i stručnosti u širem javnom prostoru.

“Osnivanjem Radničkog vijeća zaposlenici su pokrenuli pozitivan trend u kojem će potencirati prvenstveno aktivno sudjelovanje u donošenju odluka tvrtke koje se tiču uvjeta rada”, stoji u članku u Varaždinskim vijestima. Ako ogolimo stvar do srži, pred nama stoji tek nastavak trenda kojim se pokušava zatirati radničko sudjelovanje i pionirsko sindikalno organiziranje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više