Novosti

Kronika

Partizanska bolnica na meti

Vandalizam kod Kalnika: Na tablu koja je sadržavala povijesne informacije te služila kao putokaz, nepoznati počinitelj ucrtao je ustaški simbol – veliko slovo ‘U’ i iznad njega križ

Prošlog je tjedna u vandalskom napadu ponovo na meti bila poznata partizanska bolnica Gabrinovec kod Kalnika. Ovoga puta oštećena je samo metalna info tabla koja se nalazila kraj šumskog puta ispod same bolnice. Na tablu koja je sadržavala povijesne informacije te služila kao putokaz, nepoznati počinitelj ucrtao je ustaški simbol – veliko slovo ‘U’ i iznad njega križ. Nakon dojave radnika jedne javne tvrtke, koji su prvi uočili i prijavili taj vandalski čin, nadležne službe najavile su njegovo uklanjanje.

Ovo je drugi slučaj napada na partizansku bolnicu Gabrinovec – rekonstruiranu 1980. godine po uzoru na onu ratnu iz vremena 1943 - 1945. godine. Tokom devedesetih, bila je ne samo opljačkana nego i nebrigom lokalnih institucija prepuštena propadanju i zaboravu. Bolnica koja je bila dio nekadašnjeg Spomen područja Kalnik, zaslugom ponajviše Općine Ludbreg i antifašističke udruge (UABA) s njezinog područja, 2010. godine je u potpunosti obnovljena te ponovno stavljena u povijesno-memorijalnu i turističku funkciju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više