Novosti

Kronika

Patkovićevi pucnji u NDH

Obeležen datum početka oružanog otpora na području Podunavlja 1941: Bobota je u 2. svetskom ratu dala 800 života, u NOB-u je poginulo 96 boraca i oko 700 civila

Uoči narodnog ustanka u Srbu, nekoliko stotina kilometara dalje, na istoku današnje Hrvatske, fašističkom okupatoru suprotstavili su se meštani Bobote. Događaj koji je označio početak oružanog otpora na tom području zbio se 25. jula 1941. godine.

- Toga dana je pukla prva puška u fašistički režim Ante Pavelića i NDH. Đoko Patković, Slavka Matić i Stevo Čonić su noseći sanitetski materijal, naišli na ustašku patrolu kojoj su pružili otpor i tom prilikom je Patković ubio dvojicu ustaških pozornika. Usledila je odmazda ustaških vlasti. Uhapšeno je 50 meštana, od kojih je 20 odmah ubijeno, a ostali su odvedeni u logore - podsetio je Jovan Tešanović, predsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista opštine Trpinja na obeležavanju 77. godišnjice ustanka i oružanog otpora meštana Bobote fašističkom okupatoru i domaćim izdajnicima. U Narodnoslobodilačku borbu se uključilo 450 Boboćana.

- Slavka Matić je streljana u Dudiku, Đoko Patković je u borbi, da ne bi pao ustašama u ruke, izvršio samoubistvo kao i Stevo Čonić - nastavlja Tešanović, posebno ističući da je iz Bobote i narodni heroj Bogoljub Vukajlović Lala koji je stradao u borbi kod Slavonskog Broda.

Bobota je dala 798 žrtava, u NOB-u poginulo je 96 boraca, 17 ih je streljano u Dudiku, 642 osobe su odvedene u logor Jasenovac, a oko 40 je završilo u gospićkom i paškom logoru i jamama Velebita.

- Bobota je podnela ogromnu žrtvu u borbi protiv fašizma. Zato smo danas ovde, da se to ne zaboravi, da mladi shvate kakvo je zlo fašizam i da se zajednički borimo protiv te aveti - poručio je Tešanović.

Parastos poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora u Boboti služio je paroh bobotski, protojerej Goran Goranović, a vence na dva spomen-obeležja u centru mesta položila su udruženja antifašista i penzionera iz opština Trpinja i Borovo, Vukovara, Belog Manastira, Osijeka, Laćarka, Sombora, Apatina i Sremske Mitrovice kao i delegacije Zajedničkog veća opština, Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije i županijskog Veća srpske nacionalne manjine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više