Novosti

Kronika

Toplije đacima u Boboti

Srpsko narodno vijeće je preko vladinog Ureda za manjine osiguralo 228.000 kuna za postavljanje nove PVC stolarije u ruiniranoj osnovnoj školi

Zahvaljujući sredstvima koje je Srpsko narodno veće osiguralo iz vladinog iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina za projekte kapitalnih investicija srpske zajednice, Osnovna škola Bobota dobila je novu PVC stolariju.

Investicija vredna 228 hiljada kuna realizovana je na predlog Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije. Povodom završetka radova Osnovnu školu Bobota posetio je Predrag Krupljan iz SNV-ovog Centra za razvoj i investicije.

- Drago nam je da možemo finansirati ovakve projekte i bitno je da ih nastavimo iduće godine. Ove godine smo dobili 800 hiljada kuna, a Vlada je najavila povećanje budžeta Ureda za ljudska prava sa 5 miliona na 9 miliona kuna za sve nacionalne manjine, tako da se i mi nadamo srazmernom povećanju sredstava - kaže Krupljan dodajući da je SNV ove godine finansirao ukupno 13 projekata na području Dalmacije, Karlovačke, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Vukovarsko-sremske županije. Radi se o adaptacijama kancelarija manjinskih veća, izgradnji prostora za okupljanje pripadnika zajednice, izgradnji cesta, ograđivanju groblja i drugim projektima za koje su manjinska veća iskazala potrebu.

- Gledali smo da ostvarimo teritorijalnu zastupljenost, da ti projekti budu na korist zajednice i da obuhvatimo što veći broj ljudi - dodaje Krupljan.

Direktorica škole Ljubica Vukajlović zahvalila je svima koji su učestvovali u realizaciji ove investicije koja je od velikog značaja budući da je stolarija na školi bila stara 42 godine.

- Stolarija je bila u jako lošem stanju jer je ovaj, noviji deo škole, sagrađen 1975. godine. Prozori su ispadali, duvalo je spolja, u učionicama je bilo hladno. Sada je učenicima toplije, a i računi za plin su manji - kaže direktorica Vukajlović.

Osnovnu školu Bobota pohađa 160 učenika. Nastava se odvija u dva dela školske zgrade. Stolarija koju je dobio novi deo, potrebna je i starijem delu zgrade sagrađenom davne 1928. godine, a čitavoj školi neophodan je novi krov jer sadašnji prokišnjava.

- Uopšte ne koristimo učionice likovne i muzičke kulture jer postoji opasnost od urušavanja stropa. Podnela sam pre godinu dana troškovnik našem osnivaču,Vukovarsko-sremskoj županiji, ali županija nema novca. Prioritet bi dala krovu, ali i drugom delu zgrade gde je stolarija još gora. Bilo je nekakave obnove 1997. godine koju je finansirala norveška Vlada, ali to je bilo dosta loše urađeno - kaže direktorica. Dodaje kako i sportska dvorana koja je sagrađena 2007. godine, od letos prokišnjava zbog čega je otpalo nekoliko ploča na stropu. Ranije su takve popravke uspevali finansirati sredstvima za materijalne troškove koja su dobijali od osnivača, ali sada ona nisu dovoljna. Ipak, obnova škole se nastavlja. Nakon nove stolarije, školska zgrada će uskoro dobiti i novu fasadu koju će finansirati Opština Trpinja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više