Novosti

Kronika

Oд фoлклoрa дo вaтрoгaсaцa

Публику су нa трoднeвнoм Видoвдaнскoм сaбoру у Бoбoти, у oргaнизaциjи KУД-a ‘Ђoкo Пaткoвић’ и Пoдoдбoрa СKД-a ‘Прoсвjeтa’, пoсeбнo oдушeвили вeтeрaни бoбoтскoг KУД-a кojи су oдигрaли ‘Игрe из Maчвe’

S4x8df3r6qxzi2xpo8a3x6aal2b

Ni olujno nevreme nije pokvarilo raspoloženje

Ovogodišnji Vidovdanski sabor u Boboti, održan od 23. do 25. juna, u organizaciji Kulturno-umetničkog društva ‘Đoko Patković’ i Pododbora SKD-a ‘Prosvjeta’ okupio je više od 700 učesnika. Reč je o tradicionalnoj manifestaciji koja se u tom naselju opštine Trpinja organizuje već 36 godina. Centralni događaj Sabora bio je svečani defile članova kulturno-umetničkih društava u narodnim nošnjama glavnom bobotskom ulicom, a zatim je upriličen celovečernji program koji je zbog olujnog nevremena umesto na letnjoj pozornici održan u Sportskoj dvorani Osnovne škole Bobota.

Ove godine je svoje folklorno stvaralaštvo predstavilo deset društava, od kojih je čak šest bilo iz Republike Srpske, iz Obudovca, Srednje Slatine, Pelagićeva, Dugog Polja, Bušletića-Donje Grapske i Čelinca. Članovi Srpskog kulturno-prosvjetnog društva ‘Prosvjeta’ iz Srednje Slatine prvi put su bili u Boboti.

- Mi smo mlado društvo osnovano 2011. godine. Ranije smo bili sekcija u okviru ‘Prosvjete’ iz Obudovca s kojim društvo iz Bobote godinama sarađuje i zahvaljujući tim kontaktima pozvani smo na ovaj Sabor. Imamo 60 članova, mladih i dece srednjoškolskog i osnovnoškolskog uzrasta što je za naše uslove veliki broj, posebno ako uzmemo u obzir da škola u našem mestu broji svega 80 đaka - kazao je Predrag Bajić, potpredsednik društva koji je Boboćanima uputio poziv na ‘Slatinske susrete’, folklornu manifestaciju koja će se u tom mestu održati 16. jula.

Pored domaćina, tradiciju i običaje Srba na istoku Hrvatske predstavila su društva ‘Sveti Sava’ iz Tenje i ‘Zora’ iz Silaša. Publiku su posebno oduševili veterani bobotskog KUD-a koji su odigrali ‘Igre iz Mačve’ u koreografiji i pod umetničkim rukovodstvom Milana Cvijanovića. U programu je učestvovala i Pevačka grupa iz mesta Tengelic u Mađarskoj koja se predstavila s nekoliko srpskih izvornih pesama.

Vidovdanski sabor je u tri dana posetiocima ponudio brojne sadržaje. Prvog dana je upriličeno pesničko veče, drugog dana je održana likovna kolonija, a uveče su članovi dramske sekcije SKD-a ‘Prosvjeta’ i Osnovne škole Bobota odigrali predstavu ‘Čujte Srbi i onda i danas i vazda’. Svoj doprinos Saboru dali su i vatrogasci iz nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su za posetioce upriličili prikazivanje vežbi te lovci koji su organizovali takmičenje u gađanju glinenih golubova. Boboćani su i ove godine gostima pokazali bogatstvo nacionalne kuhinje, a poseban specijalitet bili su domaći čvarci koji su se pripremali u tri aranije.

- Ovo je jedno veliko bogatstvo. Vidovdanski sabor u Boboti je jedina manifestacija na ovom području koja ima zastupljene sadržaje svih vidova tradicije, običaja i kulturno-umetničkog stvaralaštva - istakao je Svetislav Mikerević, predsednik Organizacionog odbora, posebno zahvalivši na pomoći brojnim volonterima. Takođe je istakao finansijsku podršku Zajedničkog veća opština, Saveta za nacionalne manjine, SKD-a ‘Prosvjeta’, Opštine Trpinja, SDSS-a i VSNM-a u Vukovarsko-sremskoj županiji i opštini Trpinja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više