>

novosti logo

Vidovdan proslavljen u Zagrebu

Velik broj vjernika okupio se na liturgiji u hramu Preobraženja gospodnjeg. Među njim su bili kandidati SDSS-a Milorad Pupovac i Boris Milošević, koji su se kasnije družili s građanima na Cvjetnom trgu

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju veliki crkveni praznik Vidovdan, koji je u Zagrebu osim liturgije u sabornom hramu prošao i u znaku predstavljanja kandidata Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca i Borisa Miloševića na Cvjetnom trgu. Tom prilikom njih su dvojica odgovarali na novinarska pitanja. Kao najveći uspjeh iz prethodnog mandata izdvojili su proces reelektrifikacije sela koja su decenijama bila bez struje.

- Započeli smo širi proces obnove vodovoda koje su ljudi u brojnim sredinama imali prije rata. Uspjeli smo da područja na kojima žive pripadnici nacionalnih manjina konačno budu obuhvaćena posebnim programom s obzirom da su ona bila pogođena nebrigom države - rekao je Pupovac.

- Nismo napravili to da u Hrvatskoj ima više tolerancije, da se u Hrvatskoj ne gledaju razlike u kulturi, jeziku i pismu čiji bi se broj trebao smatrati bogatstvom. Nismo napravili to da najmlađi pripadnici srpske zajednice mogu nesmetano imati nastavu koja obuhvaća njihov jezik, kulturu i povijest, jer to nekim ljudima u ovoj zemlji smeta - dodao je predsjednik SDSS-a i potom ukazao na neodrživost i nesamodostatnost hrvatske ekonomije.

- Imamo izrazito nerazvijen industrijski sektor, pogotovo onaj zasnovan na novim tehnologijama koje su osmišljene da ne budu neprijateljske prema prirodi i prema čovjeku. Smatramo da industrijalizaciju novog tipa ne možemo postići bez obrazovanja i znanosti, jer to nigdje nije moguće, pa ni u Hrvatskoj. Da bi se napravio iskorak u tom pravcu, potrebno je da usmjerimo pažnju na novu generaciju, nove oblike tehnologije i oblike obrazovanja. To će samo po sebi omogućiti ekonomiju i tehnologiju kakvu današnji svijet treba - zaključio je Pupovac, kojeg su novinari pitali i za najnoviji spot SDSS-a pod nazivom ‘Pupi je kriv za sve’.

- Ako nitko drugi u ovoj zemlji nije kriv nizašto, onda sam ja kriv. Ako svi govore da nisu krivi za privatizaciju, ekonomsko zaostajanje i loše funkcioniranje država, evo ja sam kriv za sve što se može zamisliti - kazao je ironično predsjednik SDSS-a.

Boris Milošević najavio je smanjenja intenziteta aktualne predizborne kampanje zbog pogoršanja situacije s koronavirusom. Kako je objasnio, neće biti javnih okupljanja, već će se organizirati obilasci i radne akcije.

- Umjesto druženja s građanima na skupovima, vodit ćemo kampanju na društvenim mrežama i kroz obilaske terena. Naša izborna jedinica je cijela Hrvatska i nastojimo doprijeti do svakog našeg birača - rekao je Milošević.

Dvojica kandidata družili su se građanima okupljenim oko štanda na kojem su aktivisti dijelili promotivne materijale i posluženje, što je privuklo velik broj građana.

- To što smo mogli staviti štand u centru grada znači nam puno, jer treba da znamo tko smo i što smo - rekao nam je Marinko Vlačić, ističući da bi srpske zajednica u gradu, svemu usprkos, trebala biti i vidljivija.

Velik broj vjernika ranije se okupio na liturgiji u hramu Preobraženja gospodnjeg, koji je u martu stradao u potresu.

- Na ovaj dan sećamo se žrtve onih koji su stradali na Kosovu. Oni nisu stradali samo zbog identiteta, već za Hrista i ta žrtva bila je istovremeno i žrtva za bližnjeg - naglasio je mitropolit Porfirije u propovijedi.

- Žrtva koja nema u svome temelju Hrista kao onog koji je prineo sebe za spasenje sveta, ma koliko bila velika, važna i potrebna, zapravo ima svoj kraj i često biva izneverena. Pomaganje ljudima i davanje suviška svoga, može biti upereno na promociju sebe u društvu i među ljudima, a još važnije, promovisanja na najviši presto u svome srcu. Ako to činimo iz sujete, nije sigurno da će to biti dobro na našu dušu, već to može biti pogubno i štetno. Ako činimo žrtvu Hrista radi, ona mora da izvire iz naše vere u njega i ta je žrtva zapečaćena Hristom. Neka bi Gospod dao da nam Hrist bude u srcu i u umu i da sve što činimo, činimo njemu. Tada je to prinošenje sebe njemu na žrtvu, a onda se dajemo i svim ljudima. Tek tada ćemo imati vakcinu protiv svake epidemije, pre svega epidemija mržnje - poručio je mitropolit.

Kako su u potresu sa svoda hrama otpali dijelovi živopisa s malterom, a oštećen je i crkveni inventar, bogosluženja se od 31. maja održavaju pod radno-zaštitnim skelama koje su postavljene radi izvođenja restauratorskih radova i sigurnosti vjernika. Objavljen je i poziv na donacije u cilju prikupljanja sredstava za obnovu i ona pristižu, rekao nam je starješina hrama, protojerej stavrofor Duško Spasojević, ukazujući na obavezu pridržavanja neophodnih mjera zdravstvene zaštite, prije svega međusobnog razmaka.

1/5