Novosti

Kronika

Видoвдaн у Лaзaрици

Нa дaлмaтинскoм Koсoву oбиљeжeн истoриjски вjeрски прaзник: У свeчaнoj литиjи oкo хрaмa, сaбрaни нaрoд oдao je пoчaст кoсoвским jунaцимa стрaдaлим зa слoбoду

Pomenom na stradanje srpskog naroda i kneza Lazara Hrebeljanovića u bici na Kosovu polju, 28. juna u svim pravoslavnim hramovima u Republici Hrvatskoj, obilježen je istorijski i vjerski praznik Vidovdan. Iako je od kosovske bitke prošlo 628 godina, srpski narod i ove godine sjetio se svojih mučenika, odao počast knezu Lazaru i njegovim postradalim borcima izginulim na Kosovu polju 1389. godine.

U manastiru Lazarica na dalmatinskom Kosovu, tradicionalno i simbolično, uz prisustvo velikog broja vjernika, Vidovdan je proslavljen kao simbol narodnog poraza ali i njegovog uzdignuća, opredjeljenja za Carstvo nebesko. Obilježavanje godišnjice kosovskog boja počelo je Svetom Arhijerejskom Liturgijom, koju je služio Njegovo Preosveštenstvo episkop dalmatinski Fotije, uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije dalmatinske. Uz rezanje slavskog kolača i osvećenje žita proslavljena je slava manastira Lazarica, a zatim je u svečanoj litiji oko hrama, sabrani narod odao počast kosovskim junacima stradalim za slobodu, ali i svima onima koji su svoje živote dali u posljednjim ratovima.

Prisutne učesnike sabora, pravoslavni narod iz svih krajeva Dalmacije, povodom Vidovdana, prigodnim govorom pozdravili su episkop Fotije i generalni sekretar SKD-a ‘Prosvjeta’ iz Zagreba, Srđan Tatić.

- Vidovdan je praznik koji ima duboke i čvrste korijene, a knez Lazar je uz Svetog Savu postavio temelje našeg narodnog - duhovnog bića. Zajedno sa svojim vitezovima, braćom Jugovićima i ostalim kosovskim junacima, knez Lazar je dao primjer kako se boriti za Carstvo nebesko. Na nama je da ne zaboravljamo naš kosovski zavjet baš kao što ga nisu zaboravljali ni svi naši pastiri dalmatinski, ni vladika Stefan Knežević koji mu posveti ovu crkvu - rekao je, između ostalog Fotije.

Povodom proslave Vidovdana, u organizaciji Eparhije dalmatinske, manastira Lazarica i kninskog pododbora SKD-a ‘Prosvjeta’, u porti hrama organizovan je bogat kulturno-umjetnički program. Spletom igara i narodnih pjesama, u čast jednog od simbola srpske istorije, predstavila su se kulturno-umjetnička društva: ‘Mira Lukač’ iz Drvara i ‘Dositej Obradović’ iz Biskupije; muške, izvorne pjevačke grupe: ‘Golubić’ i ‘Plitvice’; ženska pjevačka grupa pododbora ‘Prosvjete’ iz Splita i KUD-a ‘Mira Lukač’, kao i čuvar tradicije ličkih Srba, guslar Saša Lukić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više