>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Perjasički ustanici

Perjasički partizanski odred formiran je 28. avgusta 1941: Perjasica je u Drugom svjetskom ratu dala 154 poginula partizana i 109 civilnih žrtava.

Perjasica je u Drugom svjetskom ratu dala 154 poginula partizana i 109 civilnih žrtava. Ove je godine obilježena 78. godišnjica dizanja ustanka protiv okupatora, a u ime domaćina goste je pozdravio Dušan Božić, predsjednik VSNM-a Barilovića.

- Zahvaljujem svima koji su došli i pokazali poštovanje za poštene težake i radnike koji su svojom hrabrošću pridonijeli pobjedi nad silama zla te utkali svoje živote u temelje društva koje je poslijeratnim generacijama omogućilo život u slobodi, jednakosti i poštivanju prava svakog čovjeka - kazao je Dušan Božić.

- 28. avgusta 1941. formiran je Perjasički partizanski odred, koji je dva dana po formiranju izveo uspješnu akciju na žandarmerijsku stanicu. Politički komesar odreda je bio iskusni španjolski borac Izidor Štrok, a njegov sin Goran je obnovio ovaj spomenik i spomen kosturnicu. Nakon formiranja Prvog kordunaškog partizanskog odreda Debela kosa 27. jula 1941. na Kordunu je ubrzo bilo formirano 17 većih ili manjih odreda koji su izvodili stalne borbene akcije, onemogućavajući tako ustašama vršenje pokolja - rekao je Bošnjak.

- NDH je bila kvazi država ali ne i država hrvatskog naroda. Te činjenice treba stalno ponavljati jer se te činjenice sada nastoje zatrti i ignorirati - rekao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin.

1/1