Novosti

Društvo

VIDEO Pernar djecu nagovara da piju Lugolovu otopinu

Osim straha da će neka djeca u školskoj dobi poslušati nadriliječnički savjet propalog političara i popiti opasnu otopinu joda, roditelji osjećaju zabrinutost, bijes i razočaranje jer institucije nisu u stanju zaštititi djecu pa Ivan Pernar i dalje nesmetano obilazi škole

Large pernar

Ivan Pernar djeci nudi opasnu otopinu joda (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Ivan Pernar, propali političar i neartikulirani influenser specijaliziran za rasizam (robovlasnici su robove koji jedu šećernu trsku bičevali za dobrobit stomatološkog zdravlja tih robova, I.P.), antisemitizam (što mislite tko stoji iza neviđenog vala cenzure na Fejsu i Instagramu, ilustrirano fotografijom Židova, I.P.), borbu protiv cjepiva, transrodnih osoba i posvajanja afričke djece, pažnju Novosti zaslužio je u trenu kada je u svoje zlo bulažnjenje uvukao djecu.

Po riječima uznemirenih roditelja zagrebačkih srednjoškolaca, koji su zatražili pomoć medija, Pernar preko Instagrama redovito najavljuje kad će se pojaviti ispred određene srednje škole, a onda ga tamo dočeka priličan broj maloljetnika koji upijaju poruke da ne smiju cijepiti svoju djecu i da za suha usta obavezno piju Lugolovu otopinu "da im ne bi otpali zubi".

Na videu koji je u posjedu Novosti, posljednja se poruka jasno čuje, skupa s glasnom potvrdom većeg broja polaznika Hotelijersko-turističke škole da osjećaju "suhoću usta", dok je sve ostale informacije lako provjeriti na Pernarovom Instagram profilu.

Osim straha da će neka djeca u toj dobi poslušati nadriliječnički savjet, roditelji osjećaju zabrinutost, bijes i razočaranje time što institucije ne obavljaju svoj posao ni kada treba zaštititi djecu.

Neki od njih tvrde da ih ne bi čudilo da neki roditelj sam poduzme nešto što bi Pernara među adolescentima promoviralo u heroja i žrtvu, umjesto u lako rješivog klauna.

Nakon što voditelji škola zbog masovnog okupljanja pozovu policiju, službenici dođu i odu, navodno ne nalazeći ništa protuzakonito u Pernarovom ponašanju.

Nemoć je toliko široko prihvaćena da - kako se vidi u screenshotu koji nam je dostavljen - neke škole u WhatsApp grupama savjetuju djecu da koriste stražnja vrata na dan kada se Pernar ukazuje maloljetnoj sljedbi.

Lugolovu otopinu, usput, čini razrijeđeni jod s kalijevim jodidom, zbog čega se samo rijetko preporuča kod određenih bolesti štitne žlijezde i pod strogo kontroliranim uvjetima.

Stručnjaci upozoravaju da oblik koji se u Hrvatskoj često promovira u sebi sadrži 50 do 100 puta više joda od preporučene dnevne doze u samo jednoj kapi, pa se ne preporuča ni kao aktivni, ni kao suportivni način liječenja štitnjače.

Jedina medicinska indikacija za primjenu Lugolove otopine je teški oblik hipertireoze, kada se ni uz visoke doze tireostatika (lijekovi koji blokiraju produkciju hormona) ne može postići normalna funkcija štitnjače. Otopina se tad daje pod liječničkim nadzorom i ne dulje od 15 dana. O toksičnosti joda može se pročitati u poveznici .

Na Lugolovoj se otopini obogatila tvrka JadroMel koja je prodaje kao Jadrankinu otopinu (nazvana po vlasnici) i reklamira kao dodatak prehrani, iako je svojedobno na to reagirao i Državni inspektorat koji je zabranio prvu verziju proizvoda, a 2020. godine protiv tvrtke i vlasnice pokrenuo niz prekršajnih prijava.

Po opasnom profiterstvu na nevolji roditelja oboljele djece poznata je i protivnica cijepljenja i nadriliječnica Helena Begenišić, koja djeci s autizmom i onkološkim bolesnicima nudi otopinu MMS (Miracle Mineral Solution ili CD protokol), po sastavu sličnu industrijskom izbjeljivaču.

Sva tri slučaja, valja napomenuti, samo su dio duge tradicije institucionalnog slijeganja ramenima na paramedicinske kriminalce, iako mehanizmi da se zaustave postoje, npr. u članku 184. Kaznenog zakona koji opisuje nadriliječništvo.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više