Novosti

Kronika

Pero Damjanović: Konstruktivna koalicija SDP-HDZ

Načelnik općine Plaški (SDP): Naša lista nije opterećena nacionalnim, vjerskim ni svjetonazorskim opredjeljenjima u širem smislu shvaćanja. U svakodnevnom životu ne možemo eliminirati činjenicu da smo svi, koji živimo na ovim prostorima, upućeni jedni na druge

6hdjnsykkz17s7zenijz8ynez0c

Pero Damjanović

Ponovo ste izabrani za načelnika, ovog puta u drugoj koaliciji, sa HDZ-om, mada se govori da u Vijeću i nema prave opozicije?

Naša lista nije opterećena nacionalnim, vjerskim ni svjetonazorskim opredjeljenjima u širem smislu shvaćanja. I u prošlom sastavu Vijeća kao i sada, svi konstruktivno djelujemo i ponašamo se tako da se svima na tome zahvaljujem. Svi smo relativno mladi u svakom smislu i u svakodnevnom životu ne možemo eliminirati činjenicu da smo svi mi koji smo odlučili živjeti na ovim prostorima upućeni jedni na druge i da smo se dovoljno puta uvjerili u praksi da isključivosti bilo koje vrste ne koristi nikome, već naprotiv, mogu svima nanijeti nepotrebne štete.

Nakon više godina čekanja proljetos je napokon usvojen i promijenjen Statut općine koji u skladu sa Ustavnim zakonom o pravima manjina regulira prava srpske zajednice na upotrebu jezika, pisma, simbola i himne. Nedostaje još zastava, ali zašto se to tako dugo odvijalo?

Usvojen je izmijenjeni općinski Statut, a uskoro stiže i zastava srpske zajednice. S obzirom na sastav stanovništva u općini i do tada dobre međuljudske i međunacionalne odnose nismo htjeli lomiti stvari preko koljena. Htjeli smo sve to pomiriti; da Srbi povratnici dobiju svoja zakonska prava i da se drugi dio stanovnika sa tim složi, da to ne postane problem kao u nekim drugim sredinama. Imali smo sve zakonske argumente u svojim rukama ali smo išli postepeno. Dijelimo iste probleme od kojih su najveći siromaštvo i nezaposlenost, a onda je lakše biti jedinstven u političkom i društvenom djelovanju. U tome smo eto, uspjeli.

Ekonomska situacija nije dobra?

Općina Plaški ima bogate resurse kvalitetne drvne mase, najčišćih izvora vode, plodne zemlje za bavljenje poljoprivredom i velik broj radno sposobnih ljudi koji za sada samo sanjaju mogućnost zapošljavanja. Iskreno se nadamo da ćemo do kraja mandata ostvariti planove o smanjenju nezaposlenosti kako naša općina ne bi za dvadesetak godina bila perspektivni kraj u izumiranju! Sa velikim zadovoljstvom naglašavam izvrsnu saradnju sa vjerskim predstavnicima, katoličkom, pravoslavnom i baptističkom crkvom koji svojim djelovanjem zagovaraju međunacionalnu saradnju i vjersku toleranciju.

Što je u proteklom razdoblju učinjeno i što planirate dalje?

Financirali smo osnivanje zemljišnih knjiga za katastarsku općinu Plaški (120.000 kuna) te sada imamo pristup EU fondovima. U planu nam je osnivanje zemljišnih knjiga za preostalih šest katastarskih općina. Pomažemo komunalnim poduzećima VEKS i PLAŠKI KOM, financiramo Malu školu (20.000.), svim učenicima osnovne škole nabavljamo bilježnice, pomažemo osnovnu školu, financiramo prehranu za sve učenike u osnovnoj školi, sufinanciramo prijevoz srednjoškolaca sa 12,5 posto (20.000), sufinanciramo umjetno osjemenjivanje krava, pomažemo nogometni klub (22.000) i civilna udruženja sa 40.000 kuna. Za sanaciju makadamskih cesta od Ministarstva regionalnog razvoja dobili smo 200.000 kuna dok smo mi izdvojili 220.000 i asfaltirali smo jedan kilometar cesta. Asfaltirali smo i ulicu Slave Raškaj vlastitim i novcem Ministarstva graditeljstva. Sve makadamske nerazvrstane ceste na području općine su nasute kamenim materijalom i uređene su živice, pomažemo Crvenom križu, DVD-u te političkim strankama, u obnovu i rekonstrukciju ograde centralnog groblja uložili smo 188.000 kuna, a na javnim radovima ove smo godine zaposlili 40 naših mještana.

Koji su naredni projekti?

Pripremamo asfaltiranje makadamske nerazvrstane ceste Lapat-Vera. Od Ureda za obnovu dobili smo 300.000, a mi smo osigurali 375.000 kuna. Očekujemo okončanje financijskih problem sa ogulinskim Vodovodom i kanalizacijom u smislu korektnog i realnog dogovora oko rješavanja ogromnog problema i financijskog tereta za našu općinu. Da nema tog duga financijska budućnost naše općine u narednom periodu bila bi svjetlija i optimističnija, a okončanjem ovog problema uvest ćemo red u financijsko stanje u našoj općini. Vjerujemo i u uspješnu saradnju sa Karlovačkom županijom na čelu sa županom Damirom Jelićem u što smo se i uvjerili tokom njegove dvostruke posjete našoj općini.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više