>

novosti logo

Piše Novosti

Peti put zaredom Mreža antifašistkinja Zagreba pali Trnjanske kresove

Proslava 74. obljetnice oslobođenja Zagreba na savskom nasipu održat će se 4. svibnja

Trnjanski kresovi, tradicionalna proslava Dana oslobođenja Zagreba, održat će se u subotu, 4. svibnja, na savskom nasipu pored Mosta slobode. Organizatori iz Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ) najavljuju da su pripremili bogati kulturno-umjetnički program i radionice za sve uzraste, kao i nezaobilazno paljenje kresova kako bi posjetiteljice i posjetitelji glasno, borbeno i radosno proslavili 74. obljetnicu oslobođenja Zagreba od fašističke okupacije i odali počast svima onima koji su za slobodu borili, ali se bore i danas.

‘Proslava Dana oslobođenja Zagreba povijesno je značajna manifestacija kojom odajemo počast borbi kojoj dugujemo mnogo, a najviše da je nastavimo. I ove godine na Trnjanskim kresovima očekujemo nekoliko tisuća posjetiteljica i posjetitelja s kojima ćemo zajednički obilježiti povijesnu pobjedu nad fašizmom te glasno poslati poruku da i danas od temeljnih prava i sloboda koje nam je ta pobjeda donijela nećemo odustati. Od ultraklerikalnih udruga koje napadaju temeljna prava žena i LGBT populacije, do samog državnog vrha zaslužnog za sve gori odnos prema manjinama i izbjeglicama, za opću materijalnu nesigurnost i starih i mladih, za uništenje sustava zdravstvene i socijalne skrbi – svima koji sustavno pokušavaju izbrisati značaj antifašističke borbe – 4. svibnja ćemo glasno poručiti da nam povijest otpora i borbu za bolje sutra ne mogu oduzeti’, poručile su organizatorice iz Mreže antifašistkinja Zagreba.

Kresovi će se i ove godine, pete zaredom, paliti kod Mosta slobode gdje su partizani 8. svibnja 1945. godine skelom preko Save ušli u grad i oslobodili Zagreb. MAZ je obnovio manifestaciju koja se od 1977. do kraja osamdesetih godina održavala kao dio šire proslave Dana oslobođenja Zagreba.

Slavlje će se nastaviti u klubu Močvara na jubilarnoj desetoj Antifa večeri. Nastupit će angažirani domaći antifašistički bendovi, kao i veliki pank bend Los Fastidios, koji će iz Italije doputovati posebno za ovu prigodu. Ulaz na dnevni program na nasipu je slobodan, dok se ulaznice za 10. Antifa night mogu kupiti po pretprodajnoj cijeni od 35 kuna ili 50 kuna na dan koncerta.

1/1