Novosti

Kronika

Petrić u HAZU-u

U zagrebačkoj palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je svečana dodjela povelje za suradnike koji su u HAZU bili izabrani još 2020., a zbog pandemije je bila odgođena. Među njima je i poznati povjesničar iz Koprivnice Hrvoje Petrić

Large 5

(foto Marijan Sušenj/PIXSELL)

U zagrebačkoj palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je svečana dodjela povelje za suradnike koji su u HAZU bili izabrani još 2020. godine, a zbog pandemije je bila odgođena. Među odabranim suradnicima koji su dobili povelju je i poznati povjesničar iz Koprivnice Hrvoje Petrić. Osim u znanstvenim i publicističkim krugovima, poznat je i u srpskoj zajednici sjeverozapadne Hrvatske čiju je povijest više godina istraživao i o njoj u saradnji s drugim povjesničarima, pisao u više važnih djela i novinskih članaka u Podravskom listu.

Primanje u HAZU zaslužio je zbog svog izvanrednog znanstvenog opusa i povjesničarskog angažmana u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao redoviti profesor katedre za povijest Srednje i Jugoistočne Europe na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, urednik je jednog od prvih ekohistorijskih časopisa u srednjoj i jugoistočnoj Europi "Ekonomska i Ekohistorija" te suurednik znanstvenog časopisa Podravina objavljenog u 42 broja. Autor je četiri samostalne knjige, 16 knjiga u koautorstvu te uredničkih knjiga, 27 poglavlja u knjigama te više od stotinu znanstvenih radova.

Treba posebno istaknuti da je učestvovao na više od 90 znanstvenih skupova u europskim zemljama i SAD-u. Njegovi radovi našli su se i u dvadeset i jednom udžbeniku iz povijesti za osnovne i srednje škole, u šest metodičkih priručnika za nastave te dvije povijesne čitanke i drugim knjigama.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više