>

novosti logo

Kronika Kronika
Pišu P.A. i N.J.

Pionir srpske zajednice

Nakon kratke i teške bolesti, 2. septembra umro je Slobodan Platiša, čovjek koji je u prošloj decniji dao nemjerljiv doprinos srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

U SNV-u i SDSS-u djelovao je od 2001. godine i pripadao je generaciji prvih srpskih aktivista koji su povratničkih godina s puno entuzijazma i razumijevanja za ljudske probleme učestvovali u stvaranju i jačanju srpskih organizacija, od organiziranja prvih izbora za vijeća nacionalnih manjina do lokalnih i parlamentarnih izbora. Kao čovjek iz naroda uvijek je rado i često odlazio među narod i sretao se s njegovim problemima, kako po srpskim selima, tako i sa izazovima zajednice po hrvatskim gradovima, čiji je teret devedesetih godina sam proživljavao u Zagrebu.

Kasnije, kada su stvoreni čvrsta narodna baza i povjerenje, Platiša je pokrenuo Centar za razvoj i investicije u okviru SNV-a, u kojem se suočio sa borbom za opstanak povratničke srpske zajednice. Kao voditelj Centra radio je na Projektu socijalno-gospodarskog oporavka u okviru koga je osmišljeno 18 projekata u turizmu, poljoprivredi i mini privredi, inicirao osnivanje preko 60 zadruga po cijeloj Hrvatskoj i organizirao brojne donacije poljoprivrednih strojeva, sve sa ciljem održivog povratka.

Bez kompleksa, otvoren, srdačan, Slobodan nije bio opterećen političkim funkcijama, ali je uvijek davao maksimum izvan svojih političkih okvira kao dugogodišnji predsjednik zagrebačke regionalne organizacije SDSS-a i kao član Glavnog odbora SDSS-a. Izvan političkog i radnog života, bio je uzoran radni kolega, dobar drug i prijatelj uvijek spreman za pomoć i podršku.

Nakon dugih godina nesebičnog aktivističkog rada u srpskoj zajednici, Slobodan se 2012. godine odlučio povući i posvetiti svojoj porodici. Otišao je u Liku, odakle je porijeklom i u Udbini je razvio uspješnu farmu goveda.

1/1