>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Pioniri maleni

Hasanbegović nije pobijedio Tita nego Bandića. Obrisao je pod njime. ‘Umjesto po Bundeku i Jarunu, po blještavim fontanama, novim tramvajima, Snježnoj kraljici ili sljemenskoj žičari, Miki će ostati zapamćen samo kao najbolji Titov pionir, Titov omladinac i član Titove partije koji je – uklonio Tita’, komentirao je Šprajc

RTL Danas, 27. kolovoza, 18:30

Tako se to radi! Dok su se mnogi uspaljeni ‘domoljubi’ pitali kako to da gori u Dalmaciji, ali ne i u Istri – unaprijed ‘znajući’ odgovor – RTL je poslao Maju Brkljaču da ispita stvar. Nalaz je logičan: Istrani imaju razvijenu prevenciju. Riječ je o jedinstvenom vatrogasnom sistemu u kojemu nadzorne kamere, njih čak 30, 24 sata dnevno na 3400 četvornih kilometara snimaju svaki pokret. Nebom iznad Rovinja lete dronovi, svake se godine nabavljaju nova vozila, a administrativne granice općina i gradova za vatrogasce ne postoje. U posljednja tri mjeseca u Istri je, saznali smo, buknulo oko 170 požara na otvorenom, ali samo se jedan rasplamsao, izgorjelo je deset hektara gustog raslinja i u pomoć je pozvan kanader. ‘I ove godine planiramo u zajedničkom sustavu, s cijelom Istrom, sa svim područnim vatrogasnim jedinicama, ići u nabavu 40 do 45 vozila’, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Klaudio Karlović. ’Ima puno protupožarnih prosjeka, šumariju i HEP, koji su dužni ispod svojih vodova napravit protupožarne prosjeke, moramo pohvaliti jer nam to puno pomaže’, rekao je predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Medulin Marin Mihovilović.

Istra je civilizacijski iznad ostatke zemlje i zato u njoj ne gori, nema uspaljenih ljudi, a RTL-u pohvala jer je ugasio još jedan nepotreban požar, zna se koji.

RTL Direkt, 31. kolovoza, 22:00

Na ekranu Šprajc, a iza njega, na velikom videozidu, prepoznatljiva glava, uronjena u šake: prizor čistog očaja, gospodin od sedam žalosti, vitez tužnog lika, poniženi i uvrijeđeni Miki Bandić. Šprajc privlači masovnu publiku ležernim i duhovitim komentarima, među kojima se onaj o Bandiću ističe psihološkom pronicljivošću. Što će Bandiću – reče, ukratko, Šprajc – vrijediti svi mostovi i sve fontane ovoga grada kad će u povijesti ostati upisan kao čovjek koji je rashodovao Tita, svog idola, kako bi udovoljio Zlatku Hasanbegoviću i Bruni Esih. Tito je ovoj zemlji vratio Istu, pola Dalmacije i otoka, Rijeku, Zadar, Šibenik, koje je Pavelić Rimskim ugovorima darovao Italiji, ali žali bože… ‘Umjesto po Bundeku i Jarunu, po blještavim fontanama, novim tramvajima, Snježnoj kraljici ili sljemenskoj žičari, Miki će ostati zapamćen samo kao najbolji Titov pionir, Titov omladinac i član Titove partije koji je – uklonio Tita’, rekao je Šprajc pa dodao kako to ‘samo potvrđuje tezu da najbolji pioniri uvijek postanu najveći papci’. Prevedeno u lenjinsku frazu, doći će nas glave mangupi u vlastitim redovima. A Zlatko Hasanbegović nije pobijedio Tita – o pobjedi bi se moglo govoriti da je dobio na referendumu, no referendum bi izgubio – nego Bandića. Obrisao je pod njime. Pretvorio ga u vileda-krpu. Već narednog dana Bandić je priznao svoju povrijeđenost idejom da digne spomenik sedmorici sekretara SKOJ-a. Bio je toliko uzbuđen da je ubojstvo Ribara pripisao četnicima, premda su ga ubili Nijemci (četnici su zaklali Ivana Gorana Kovačića). To znači da je Čovjek Dijamantne Volje u gadnom stanju.

RTL Danas, 1. rujna, 18:30

Ivan Vrdoljak odlično se snašao u ulozi voditelja RTL Danasa. Nenametljiv, smiren, lišen potrebe za afektiranjem – od koje inače boluje dio posade ove TV kuće koji misle da rade na Sky Newsu – sjajno je rješenje za novu TV sezonu u kojoj RTL-u neće cvasti ruže. Ova se televizija prilično pogubila u agrikolarnim konceptima, namijenjenima ruralnoj publici, s povremenim izletima u desnilo. RTL-u treba malo povratka na pravi kurs. Vrdoljak je naznaka da se razmišlja u pravom smjeru. Napokon jedan Vrdoljak koji nije cirkusant, šalabajzer i neozbiljnjaković – već je to, samo po sebi, vijest. Dobra vijest!

HRT TOP 20, 2. kolovoza, 00:48 – 1:32

Kad god je neka naša televizija osmislila top-listu, ta bi emisija postajala hit, od legendarne Duce Marković na TV Beogradu osamdesetih (kultna emisija) do Hameda Bangoure i Danijele Trbović (‘Hit depo’ emitiran je punih deset godina!). No te su emisije imale prikladne termine, karizmatične voditelje i nalikovale su na sport – u njima je bilo prštave energije, natjecateljskog duha, vedrine i zabave. HRT je TOP 20 napravio po posve obrnutom receptu: u negledljivom terminu (zašto bi netko gledao top-listu koja počinje u jedan sat iza ponoći? Šišmiši? ZAMP?), s voditeljicama koje misle da je čitanje najava vrhunac zanata i s dosadnom scenografijom. Onaj kojemu je u to doba do glazbe može gledati Jugoton TV ili CMC koji su puno bolji, ili neki specijalizirani glazbeni kanal, ako ima kabelsku ili satelitsku TV. Ukratko, HRT je uspio promašiti i tamo gdje nitko ne maši – u gol situaciji promašili su sama vrata!

RTL Danas, 4. rujna, 18:30

U zemlji koja se pretvorila u krčmu kavanske vizije povijesti postaju nacionalni sport broj jedan. U intervjuu koji je Damira Gregoret napravila s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović šefica države odredila se prema pozdravu ‘Za dom spremni’. ’Moj stav o pozdravu ‘Za dom spremni’ je jasan. To je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana’, rekla je Kitarović.

Pozdrav jest star, i to preko 70 godina. Osmislio ga je poglavnik NDH Ante Pavelić (o čemu je opširno elaborirao Index). Damira Gregoret jako je pogriješila što nije pitala Kolindu zna li za stariju upotrebu tog pozdrava. Bilo bi baš zgodno da ju je predsjednica navela.

Neusporedivo načitaniji i pošteniji momak, Ante Prkačin, veteran HOS-a, lijepo je u intervjuu za jedan portal objasnio: HOS je preuzeo ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, a ne stari hrvatski pozdrav kako ga danas nazivaju, koji je koristio i Ivan pl. Zajc. ‘Potpuna je besmislica’, rekao je Prkačin, ‘umjesto ove jasne istine trabunjati o nekakvim povijesnim pozdravima iz vremena Petra Krešimira IV. (11. stoljeće) i Petra Zrinskog (17. stoljeće). Možda je zaista ustašama za pozdrav ‘Za dom spremni’ inspiracija i vodilja bila misao iz Krešimirove povelje iz 1069., ‘Spremna srca’, ili izreka iz pisma Petra Zrinskog iz 1670,. ‘Spremni čekamo’. Ali onima koji su utemeljili HOS 1991. godine, jedina inspiracija bio je ustaški pozdrav iz prve emigracije i Drugog svjetskoga rata.’ Još je dodao: ‘Kao što je inspiracija za utemeljenje HOS-a, odabir odore i znamenja bila neustrašivost i spremnost ustaških bojovnika iz Drugog svjetskoga rata, prvenstveno Francetić-Bobanove Crne legije.’

Kolinda je ovim istupom otišla desnije od Zlatka Hasanbegovića, čiji stav također vrijedi citirati. ‘Za dom spremni je’, rekao je svojedobno Hasanbegović na N1, ‘naravno pozdrav koji je bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, o tome nema nikakvih dvojbi. On je obilježen mnogim hipotekama i ne vidim razloga da se poseže za njim u modernoj demokratskoj Hrvatskoj, kao i za bilo koji drugim krilaticama, dolazile one iz propale jugoslavenske komunističke baštine ili iz baštine ustaškog pokreta i NDH. Uostalom, svastika je neusporedivo starija i izvornija od ovoga pozdrava, zašto ne uvesti nju?’

1/2