Novosti

Politika

Pisac pred sudom

Književniku Jakubu Żulczyku prijeti zatvor zato što je na Facebooku napisao "Andrzej Duda je debil". U Poljskoj je kažnjivo vrijeđanje države, nacije, predsjednika i vjerskih osjećaja

Može li se predsjedniku države reći da je debil, ako netko misli da je debil, i to učiniti nekažnjeno? Čini se, prema recentnom slučaju iz Poljske, da ne može. Poljski književnik Jakub Żulczyk, scenarist uspješne serije "Zaslijepljen svjetlom", optužen je za vrijeđanje predsjednika Andrzeja Dude zato što je na Facebooku napisao "Andrzej Duda je debil". Prijeti mu kazna zatvora do tri godine, iako je vjerojatnije da će, proglasi li ga sud krivim, biti globljen ili osuđen na društveno koristan rad. Rečenicu je Żulczyk objavio 7. studenoga 2020., a to je bio njegov komentar na Dudinu nevoljkost da čestita Joeu Bidenu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima, kao i na Dudino odbijanje prihvaćanja izbornih rezultata. Ured javnog tužitelja u Varšavi prošlog tjedna podigao je optužnicu. Żulczyk je ispitan, a glasnogovornica tužiteljstva Aleksandra Skrzyniarz kazala da je optuženi tvrdio da je kritizirao predsjednika, a tužiteljstvo smatra da je riječ o uvredi. Dapače, Skrzyniarz smatra da je neprihvatljivo smatrati korištenu riječ, debil, kao kritičku i dopuštenu ustavnom slobodom izražavanja.

Żulczyk je iz medija saznao da je optužen, i to pročitavši vijest na portalu wPolityce koji je dio izdavačke tvrtke bliske vladajućoj stranci Pravo i pravda, a to je pak stranka iz koje je Duda potekao.

"Tako stvari funkcioniraju u Poljskoj", napisao je na Facebooku Żulczyk i dodao "***** ***", što je široko korišten simbol koji zapravo znači "Jebeš PiS", odnosno stranku Pravo i pravda.

Duda možda uopće nije znao da se vodi istraga u zaštitu njegove časti. Naime, javno tužiteljstvo pokrenulo je istragu nakon prijave neimenovanog građanina. Da je veća vjerojatnost da će pisac, bude li proglašen krivim, biti globljen ili osuđen na društveno koristan rad umjesto da završi u zatvoru, potvrđuje prošlogodišnji slučaj iz Toruńa. Na predizbornom plakatu Dude, koji se tada borio za još jedan mandat, 48-godišnji Bartosz Ś. je napisao "pet godina sramote" i preko predsjednikovog lica narisao muško udo, a sve to učinio je u pijanom stanju. Sud ga je osudio zbog risanja uda i to na šest mjeseci društveno korisnog rada, a u tom razdoblju Bartosz se mora suzdržavati od pijenja alkohola.

Nije se Duda prvi put susreo s time da ga se titulira kao debila ili nešto slično. Početkom prošle godine na njegovom predizbornom skupu u Łowiczu organiziran je mali kontraskup na kojem je građanin nosio transparent na kojem je pisalo "Imamo blesana za predsjednika". Policija je prosvjednika privela, protiv njega je podignuta optužnica, a on se ispričao. Optužbe za uvredu predsjednika u Poljskoj nisu česte, ali nisu nepoznate. Prije 15 godina policija je mjesecima tragala za beskućnikom koji je kazao da je Lech Kaczyński lopov. Dvije godine kasnije jedan je čovjek uvjetno osuđen jer je napravio računalni program koji je Kaczyńskijevu službenu internetsku stranicu nudio kao prvi izbor ako bi se u tražilicu upisalo "kurac". Tužiteljstvo je selektivno – bivši predsjednik Lech Wałęsa je 2008. izjavio "Imamo idiota za predsjednika" i nije sudski gonjen. U mandatu Bronisława Komorowskog (2010. – 2015.) nezaposleni učitelj dva puta je kažnjen, i to zato što je anonimno pisao vulgarne komentare o predsjedniku na internetu.

Poljska ima široku paletu kažnjivih uvreda. U zatvor se može zbog vrijeđanja predsjednika, ali i države i nacije (do tri godine), državnih simbola (do godinu dana), vjerskih osjećaja (do dvije godine), pa čak i spomenika (društveno koristan rad). Suđenje Żulczyku će biti zanimljivo jer će tužiteljstvo morati dokazati da Duda nije debil. Cijeli slučaj se uklapa u jake nedemokratske tendencije u Poljskoj pod PiS-om, a koje su se odrazile i na reformu pravosuđa, inače zazivanu u Poljskoj. Jedno od ključnih postignuća PiS-a na tom području je što je ponovno u jednoj osobi spojena funkcija javnog tužitelja i ministra pravosuđa. Posljednjih pet godina ta je osoba Zbigniew Ziobro, radikalno konzervativni nacionalist čiji je zamjenik 2019. godine morao dati ostavku zbog toga što je organizirao kampanju blaćenja sudaca koji su se protivili pokušaju uspostave još veće kontrole politike nad pravosuđem.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više